Τα οφέλη από τα σπαράγγια

σπαράγγια πώς να τα καθαρίσουμε

Τι προσφέρουν στον άνθρωπο

Τα σπαράγγια συνήθως τρώγονται σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι γνωστά για τη μοναδική, πικάντικη γεύση τους.

Τα σπαράγγια κατατάσσονται μεταξύ των 20 κορυφαίων τροφίμων σε σχέση με σκορ ANDI, το οποίο μετρά τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά σε σχέση με το θερμιδικό περιεχόμενο.

Για να κερδίσουν ένα υψηλό βαθμό ANDI, τα τρόφιμα πρέπει να παρέχουν ένα υψηλό ποσό θρεπτικών συστατικών για ένα μικρό ποσό θερμίδων. Σε αυτό το άρθρο ρίχνουμε μια ματιά σε βάθος στα πιθανά οφέλη για την υγεία από τα σπαράγγια.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όλων των ειδών έχει συνδεθεί από καιρό με μειωμένο κίνδυνο πολλών συνθηκών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως τα σπαράγγια μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και συνολικής θνησιμότητας καθώς και προωθούν μια υγιή επιδερμίδα και μαλλιά, αυξάνουν τη ενέργεια και μειώνουν το συνολικό βάρος.

Τα σπαράγγια είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές φυλλικού οξέος. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η εγκυμοσύνη, η παιδική ηλικία και η εφηβεία.

Επομένως τα σπαράγγια σχετίζονται με:

1. Μειωμένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τις έγκυες γυναίκες για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την αποβολή και τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι το ποσό του φυλλικού οξέος στον πατέρα πριν από τη σύλληψη μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό.

2. Μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης

Το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην προφύλαξη από κατάθλιψη με την παρεμπόδιση μιας περίσσειας ομοκυστεΐνης από τη διαμόρφωση του σώματος, η οποία μπορεί να εμποδίσει το αίμα και άλλα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στον εγκέφαλο. Η περίσσεια ομοκυστεΐνης παρεμβαίνει στην παραγωγή των ορμονών που μας κάνουν και αισθανόμαστε καλά, της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης, οι οποίες ρυθμίζουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και τον ύπνο και την όρεξη.

3. Διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς

Η περίσσεια ομοκυστεΐνης είναι επίσης ένας δείκτης για στεφανιαία νόσο. Οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η κακή πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο κατάγματος οστού. Μόνο ένα φλιτζάνι σπαράγγια παρέχει το 70% της βιταμίνης Κ που σας χρειάζεται για την ημέρα. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Κ ημερησίως, βελτιώνει την υγεία των οστών, βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μειώνει την ουρική έκκριση του ασβεστίου. Ο σίδηρος στα σπαράγγια παίζει επίσης έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της αντοχής και της ελαστικότητας των οστών και των αρθρώσεων.

5. Πρόληψη του καρκίνου

Χαμηλά επίπεδα πρόσληψης φυλλικού οξέος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Η επαρκής πρόσληψη διαιτητικού φολικού έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του τραχήλου της μήτρας. Αν και ο μηχανισμός της προστασίας είναι προς το παρόν άγνωστος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση του φολικού οξέος έχει να κάνει με το ρόλο του στο DNA και την παραγωγή RNA για την πρόληψη των ανεπιθύμητων μεταλλάξεων. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος παρέχουν τα ίδια αντικαρκινικά οφέλη.

6. Βοήθεια στην πέψη

Τα σπαράγγια είναι υψηλά και σε ίνες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι επαρκείς ίνες προωθούν την κανονικότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή αποβολή των τοξινών μέσω της χολής και των κοπράνων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαιτητική ίνα μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη φλεγμονή, και κατά συνέπεια στη μείωση του κινδύνου των συνθηκών που σχετίζονται με φλεγμονή, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, και ενισχύει την απώλεια βάρους για τα παχύσαρκα άτομα.

Ιουλία Χαριστού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ιωνος Δραγούμη 24, Θεσσαλονίκη
Τηλ. επικοινωνίας: 2310 234077
www.thessdiet.gr