Τα οφέλη της κινόα στον οργανισμό και η σύγκριση με το ρύζι

κινόα

Τι πρέπει να διαλέξετε

Η κινόα είναι ένας υδατάνθρακας ολικής αλέσεως, χωρίς γλουτένη και έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστή στις διατροφές εκείνων που προσέχουν.

Ο τρόπος που τρώμε την κινόα μοιάζει με τους αντίστοιχους για τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Εξαιτίας αυτού, ο κόσμος της διατροφής την θεωρεί προϊόν ολικής αλέσεως. Υπάρχει και ο όρος “ψευδο-δημητριακό” για να περιγράψει την κινόα και άλλα τρόφιμα που παρασκευάζονται και τρώγονται ως ολικής αλέσεως, αλλά είναι βοτανικής προέλευσης.

Κινόα: Διατροφικά στοιχεία

Συνολικά έχει μια απίστευτη θρεπτική βάση. Σε σύγκριση με τους εκλεπτυσμένους κόκκους, η κινόα θεωρείται καλύτερη πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών Β και σιδήρου. Εκτός όμως από αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά, ένα από τα μεγαλύτερα θρεπτικά προφίλ που μπορεί να προσφέρει είναι το επίπεδο της πρωτεΐνης της.

Είναι μια επιλογή τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλών λιπαρών. Είναι επίσης χωρίς γλουτένη, υψηλή σε φυτικές ίνες και παρέχει πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Β και το μαγνήσιο. Επειδή είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η κινόα είναι μια υπέροχη επιλογή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη, ή οποιαδήποτε γενικά υγιεινή διατροφή.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα περιέχει:

222 θερμίδες
39 γραμμάρια υδατανθράκων
8 γρ. πρωτεΐνης
6 γρ. λίπους
5 γρ. φυτικών ινών
1 γρ. ζάχαρης

Είναι για εσάς η κινόα καλύτερη από το ρύζι;

Το διατροφικό προφίλ της κινόα είναι διαφορετικό από αυτό του ρυζιού.

Το ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό μακρύκοκκο ρύζι περιέχει:

200 θερμίδες
43 γρ. υδατανθράκων
4 γρ. πρωτεΐνης
3 γρ. λίπους
3 γρ. φυτικών ινών
0 γρ. ζάχαρης

Λοιπόν, ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σας; Αν και είναι σημαντικό να απολαμβάνετε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, η κινόα έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη. Συνεπώς, αν έπρεπε να διαλέξετε, είναι καλύτερη διατροφικά από το ρύζι.

Θεωρείται επίσης μια ασφαλής επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη, μια κατάσταση στην οποία το σώμα σας δεν μπορεί να ανεχθεί τη γλουτένη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics έδειξε, ότι το 44% των ανθρώπων με κοιλιοκάκη επέλεξαν το ρύζι ως τον προτιμώμενο κόκκο τους. Κατά την μετάβαση σε κόκκους χωρίς γλουτένη, όπως η κινόα, η μελέτη διαπίστωσε τεράστια βελτίωση στα θρεπτικά συστατικά, κυρίως στα επίπεδα πρωτεϊνών, τα οποία εκτοξεύτηκαν από τα 11 γρ. στα 20,6 γρ.

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.