Τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σε ένα μήνα (ΒΙΝΤΕΟ)

σταφύλια

Μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Σύμφωνα με έρευνα του UCLA για τα σταφύλια, μόλις με τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης τους παρατηρούνται σημαντικές ενισχύσεις στην υγεία.

Κι αυτό γιατί είναι πλούσια σε χημικές ουσίες, που ενισχύουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη, οδηγώντας σε καλύτερη υγεία της καρδιάς. Έτσι η απλή διατροφική καθημερινή προσαρμογή τους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, του Νο.1 δολοφόνου στον κόσμο.

40 σταφύλια την ημέρα ρίχνουν κατά 8% την κακή χοληστερόλη (LDL) μέσα έναν μήνα

Πέρα από πολλά φυσικά σάκχαρα, τα σταφύλια είναι επίσης πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τη φλεγμονή. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 19 άτομα ηλικίας 21-55 ετών, που κατανάλωναν περίπου 40 σταφύλια (δύο μερίδες) κάθε μέρα.

Η υπόλοιπη διατροφή τους ήταν σχετικά χαμηλή σε φυτικές ίνες και χημικές ουσίες (πολυφαινόλες) πριν και κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Μέσα σε έναν μήνα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

Η ποικιλομορφία του μικροβιώματός τους ήταν μεγαλύτερη. Το μικροβίωμα είναι τα τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλα μικρόβια που ζουν με φυσικό τρόπο στο έντερο και είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του ατόμου.
Οι συμμετέχοντες έδειξαν επίσης σχεδόν 8% λιγότερη “κακή” χοληστερόλη (LDL).

Τα χολικά οξέα, που την τροφοδοτούν, μειώθηκαν πάνω από 40%.

Τα επιβλαβή λίπη της LDL χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σε θρόμβους, που φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία, διακόπτοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά (έμφραγμα), ή τον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο).

Τα σταφύλια προσθέτουν ένα βασικό, υγιές βακτήριο στο έντερο

Ανάμεσα στα ευεργετικά βακτήρια που αυξήθηκαν ήταν το Akkermansia. Αυτό το βακτήριο καίει τη ζάχαρη και τη χοληστερόλη και ενισχύει την επένδυση των εντέρων.

Διαβάστε επίσης  Γιατί δεν χρειάζεται να παίρνετε αμέσως αντιπυρετικά όταν ανεβάζετε πυρετό

“Διαπιστώσαμε ότι τα σταφύλια έχουν ευεργετική επίδραση στα βακτήρια του εντέρου, κάτι που είναι σπουδαίο νέο, καθώς ένα υγιές έντερο είναι κρίσιμο για την καλή υγεία”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Zhaoping Li.

“Αυτή η μελέτη εμβαθύνει τις γνώσεις μας και διευρύνει το φάσμα των πλεονεκτημάτων για την υγεία από τα σταφύλια. Ενισχύει τα οφέλη των σταφυλιών για την καρδιά, επειδή αποδεικνύει πως μειώνεται η κακή χοληστερόλη”, προσθέτει ο καθηγητής Li.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την κατανάλωση σταφυλιών με την καταπολέμηση του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς και με την ενίσχυση της λίμπιντο.

“Τα σταφύλια παρέχουν μια πλούσια πηγή πολυφαινολών και ινών”, γράφουν οι ερευνητές στην σχετική δημοσίευση που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

“Συνοπτικά, τα αποτελέσματά μας παρέχουν νέες προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης σταφυλιών στο μικροβίωμα του εντέρου, τη χοληστερόλη του ξενιστή και τον μεταβολισμό των χολικών οξέων. Αυτά τα δεδομένα θα βοηθήσουν στον μελλοντικό σχεδιασμό μελετών για τη διερεύνηση των οφελών που έχουν τα σταφύλια στην ανθρώπινη υγεία”, προσθέτουν.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί το ένα τρίτο όλων των θανάτων.

Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://www.studyfinds.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *