Τι είναι η viral δίαιτα του καρπουζιού και η απάντηση στο ερώτημα αν λειτουργεί

Τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η δίαιτα του καρπουζιού και όλες οι εκδοχές της, η οποία αφορά… μαντέψτε…την κατανάλωση μόνο καρπουζιού για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι συνήθεις παραλλαγές κυμαίνονται από τρεις 3-7 ημέρες και μετά από αυτές, προσθέτετε μερικά ή όλα τα τρόφιμα που τρώτε συνήθως, με ή χωρίς καρπούζι.

Δεδομένου ότι το καρπούζι είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες (ένα φλιτζάνι καρπούζι σε κύβους έχει περίπου 46 θερμίδες) αυτή η δίαιτα είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Θεωρείται δίαιτα “καθαρισμού ή αποτοξίνωσης”.

Στα social media και στο διαδίκτυο γενικότερα πολλοί καυχιούνται ότι έχασαν πολλά κιλά με αυτόν τον τρόπο. Υποστηρίζουν ότι σταματούν να λαχταρούν πρόχειρο φαγητό, ότι καθάρισε το δέρμα τους, ότι έχουν περισσότερη πνευματική διαύγεια και ενέργεια και ότι αισθάνονταν πιο ανάλαφροι και λιγότερο φουσκωμένοι.

Αλλά οι διαιτολόγοι δεν συμφωνούν καθόλου με όλα αυτά.

“Οι συμβουλές για τη δίαιτα του καρπουζιού είναι πιο τοξικές από τις τοξίνες από τις οποίες υποτίθεται προσπαθεί κανείς να απαλλαχτεί με αυτόν τον τρόπο”, λέει η διατροφολόγος Bonnie Taub-Dix, δημιουργός του BetterThanDieting.com και συγγραφέας βιβλίων διατροφής. “Είναι κρίμα που όσοι προωθούν τέτοιες δίαιτες στο διαδίκτυο, δεν κατανοούν τη σημασία του πώς και πόσο επηρεάζουν πολλά άτομα, ειδικά έφηβους και κορίτσια”.

“Είμαι μεγάλη θαυμαστής του καρπουζιού και των φρούτων γενικά, αλλά αυτή η δίαιτα δεν είναι καθόλου καλή”, συμφωνεί και η Samantha Cassetty, διατροφολόγος και συν-συγγραφέας του Sugar Shock. “Το καρπούζι τυχαίνει να είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το να το τρως αποκλειστικά είναι υγιεινό πράγμα. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο”.

Τόσο η Cassetty όσο και η Taub-Dix είναι γενικότερα αντίθετες με τις “δίαιτες καθαρισμού”:

“Δεν υπάρχει καμία επιστημονική εγκυρότητα για να κάνεις έναν τέτοιον καθαρισμό”, λέει η Cassetty. “Η ιδέα ότι θα μπορούσατε να εξαλείψετε τις τοξίνες τρώγοντας απλώς καρπούζι είναι εντελώς αναληθής”.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα του καρπουζιού

Στη δίαιτα του καρπουζιού δεν τρώτε τίποτα άλλο εκτός από καρπούζι για συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Ορισμένες παραλλαγές δεν έχουν οδηγίες για το πόσο καρπούζι τρώτε. Άλλες προτείνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα.

Αφού τελειώσουν οι μέρες που δεν τρώτε τίποτα παρά μόνο καρπούζι, ορισμένες εκδοχές προσθέτουν ελαφριά γεύματα συνοδευόμενα από πολύ… καρπούζι. Σε άλλες, επιστρέφετε στην τυπική διατροφή σας. Μπορείτε να επιλέξετε να επαναλάβετε τη δίαιτα του καρπουζιού όποτε νιώθετε την ανάγκη για καθαρισμό ή αποτοξίνωση.

Τα οφέλη που έχει το καρπούζι

Σε γενικές γραμμές, το καρπούζι είναι μια υγιεινή τροφή. Είναι περισσότερο από 90% νερό, επομένως είναι μια καλή πηγή ενυδάτωσης και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να είναι πιο χορταστικά. Επίσης, δεν έχει καθόλου λίπος ή χοληστερόλη και έχει μόνο ένα ίχνος νατρίου.

Το καρπούζι περιέχει:

Βιταμίνη Α, η οποία κάνει καλό στην όραση, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τις φλεγμονές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Journal of Clinical Medicine

Βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών

Λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει τις βλάβες του DNA και ωφελεί το ανοσοποιητικό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο LWT τον Ιούνιο του 2020

Κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει της απόδοση κατά την σωματική άσκηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care

Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι το καρπούζι είναι υγιεινό. Αλλά όταν το κάνετε τη μοναδική σας πηγή τροφής, οι ειδικοί λένε ότι χάνετε τα οφέλη για την υγεία από μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά.

“Είναι ανθυγιεινό να κάνεις οποιοδήποτε φαγητό τρόπο ζωής σου”, λέει η Cassetty. “Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει μια σειρά από τρόφιμα”.

Μπορείτε να χάσετε βάρος με αυτήν;

Κάθε φορά που περιορίζετε δραστικά τις θερμίδες, είναι πιθανό να χάσετε βάρος. Το πραγματικό ερώτημα πρέπει να είναι: Είναι η δίαιτα του καρπουζιού ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος;

“Αυτή η δίαιτα δεν σας διδάξει δεξιότητες που συνδέονται με την απώλεια βάρους”, λέει η Cassetty. “Μόλις την σταματήσετε, πιθανότατα θα ανακτήσετε το όποιο βάρος χάσατε και ενδεχομένως περισσότερο, κάτι που είναι κακό».

Η Cassetty αναγνωρίζει ότι οι καθαρισμοί μπορεί να είναι ελκυστικοί: “Αν τρώτε ανθυγιεινά, μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε δραστική αλλαγή και έτσι σκέφτεστε ακραία πράγματα. Καταλαβαίνω αυτή την επιθυμία. Εξακολουθώ να το αποθαρρύνω, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγεία τους”.

Αναρωτιέται εάν η χρήση της δίαιτας με καρπούζι για να χάσετε βάρος θα μπορούσε να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων: “Αν είστε διατεθειμένοι να φτάσετε σε αυτό το άκρο για να χάσετε βάρος, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε μια ανθυγιεινή σχέση με το σώμα σας ή με το φαγητό”.

Ποιοι οι κίνδυνοι που καραδοκούν

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τη δίαιτα του καρπουζιού, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Πρώτον, μπορεί να πεινάτε και η πείνα μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, να σας κάνει ευερέθιστους και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. “Το να παρακάμπτετε συνεχώς τα σήματα πείνας του σώματός σας δεν είναι ένας σεβαστός τρόπος να φέρεστε στον εαυτό σας”, λέει η Cassetty. Το να τρώτε τίποτα εκτός από καρπούζι μπορεί επίσης να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

Εάν ασκείστε, όταν δεν λαμβάνετε πολλές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά, μπορεί να ζαλιστείτε, να κουραστείτε ή να αποδυναμωθείτε. Και το να κάνετε τη δίαιτα του καρπουζιού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκού ιστού.

Η δίαιτα του καρπουζιού δεν σας διδάσκει τίποτα σχετικά με την οικοδόμηση βιώσιμων συνηθειών που θα εξυπηρετήσουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία μακροπρόθεσμα. “Είναι ανθυγιεινό να κάνεις οποιοδήποτε φαγητό τρόπο ζωής. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει μια σειρά από τρόφιμα”, είπε η Cassetty.

Και, αν σας ιντριγκάρει η ιδέα μιας τέτοιας δίαιτας ως τρόπο αποτοξίνωσης, δεν πρόκειται να σας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. “Η ιδέα ότι θα μπορούσατε να εξαλείψετε τις τοξίνες τρώγοντας μόνο καρπούζι είναι εντελώς αναληθής”, είπε η Cassetty. “Δεν υπάρχει καμία εγκυρότητα για κανένα είδος δίαιτας καθαρισμού”.

Πηγή φωτό: pixabay

Πηγή: everydayhealth.com