Τι θα συμβεί αν σταματήσετε να πίνετε light αναψυκτικά

light αναψυκτικά υγεία διατροφή

Τα 8 οφέλη στην υγεία σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν αναψυκτικά light προκειμένου να μειώσουν την πρόσληψη των ημερήσιων θερμίδων και παράλληλα να μην επιβαρύνουν την υγεία τους.

Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζουν είναι πως τα light αναψυκτικά δεν είναι και τόσο υγιεινά όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Σίγουρα δεν είναι τόσο επικίνδυνα, όσο τα κοινά αναψυκτικά, ωστόσο και αυτά έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.

Τα 8 πράγματα που θα συμβούν αν σταματήσετε να πίνετε αναψυκτικά

Η διακοπή της κατανάλωσης αναψυκτικών, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών διαίτης, έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας.

1. Υποχωρούν οι ημικρανίες
Οι χημικές ουσίες της ασπαρτάμης, του γλυκαντικού που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης, επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου και οδηγούν σε πονοκεφάλους, άγχος και αϋπνία. Μελέτη του 2013 σε ποντίκια έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και τις νευρικές απολήξεις στην παρεγκεφαλίδα, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις κινητικές δεξιότητες.

2. Ανάκτηση γεύσης
Μετά τη διακοπή των αναψυκτικών διαίτης είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι τα τρόφιμα έχουν πιο έντονη γεύση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες των αναψυκτικών πολλαπλασιάζουν τη γλυκύτητα και επηρεάζουν τους υποδοχείς της γεύσης στον εγκέφαλο. Αντί να ικανοποιούν την γλυκιά γεύση , επιτείνουν την ανάγκη για κατανάλωση γλυκού. Η διακοπή τους συμβάλλει στην επαναφορά της αίσθησης της γεύσης στα φυσιολογικά επίπεδα.

3. Απώλεια βάρους
Μπορεί να πίνετε αναψυκτικά διαίτης επειδή θέλετε να χάσετε βάρος, ωστόσο μελέτη που διήρκεσε 9 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενήλικες που έπιναν light αναψυκτικά εξακολουθούσαν να συγκεντρώνουν λίπος στην κοιλιά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση light αναψυκτικών αυξάνει κατά 65% τον κίνδυνο παχυσαρκίας μέσα στην επόμενη δεκαετία και συνδέονται με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, υπέρτασης και αύξησης των τριγλυκεριδίων που οδηγούν σε καρδιακή νόσο και διαβήτη.

4. Ενδυνάμωση των οστών
Η διακοπή της κατανάλωσης αναψυκτικών είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των οστών και τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα κατάγματος του ισχίου κατά 14% στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επίσης, οι ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν αναψυκτικά τύπου κόλα είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα.

5. Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες
Επειδή τα αναψυκτικά διαίτης δεν έχουν θερμίδες, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να καταναλώνουν ελεύθερα παχυντικές τροφές. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά έχουν την τάση να επιλέγουν τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας, όπως burger και τηγανιτές πατάτες, κέικ, πατατάκια κλπ., νομίζοντας ότι έχουν το περιθώριο γι’ αυτές τις θερμίδες.

Επιπλέον τα αναψυκτικά συνοδεύουν τις περισσότερες φορές ανθυγιεινά τρόφιμα, συμβάλλοντας στην υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών. Αποκλείοντας τα αναψυκτικά από την καθημερινότητά σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσετε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πλάνο.

6. Καλύτερη διαχείριση της μέθης
Η προσθήκη αναψυκτικού διαίτης στο αλκοόλ σας μεθάει γρηγορότερα, καθώς το στομάχι αδειάζει πιο γρήγορα απ’ ότι αν είχατε προσθέσει κανονικό αναψυκτικό, με αποτέλεσμα να αυξάνουν απότομα οι συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα.

7. Μειώνεται ο κίνδυνος διαβήτη
Οι ορμόνες εξηγούν το παράδοξο κάποιοι άνθρωποι να παχαίνουν όταν αρχίζουν να καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care διαπίστωσε ότι η κατανάλωση των 2/3 ενός αναψυκτικού light πριν από το φαγητό αναγκάζει το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη.

Όταν το πάγκρεας κουράζεται για την παραγωγή ινσουλίνης, αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη. Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι οι μεσήλικες άνδρες που έπιναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε μια περίοδο 7 ετών.

8. Βελτιώνεται η λειτουργία των νεφρών
Το σώμα απαλλάσσεται από τα χημικά που περιέχουν τα αναψυκτικά και τα νεφρά μπορούν ευκολότερα να απομακρύνουν τις τοξίνες. Παράλληλα σταθεροποιείται η αρτηριακή πίεση και απορροφώνται τα ανόργανα στοιχεία. Μελέτη που διήρκεσε 11 χρόνια διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν 2 ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης είχαν διπλάσιες πιθανότητες τους για έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.

Πηγή: onmed.gr
Πηγή φωτό: Ryan Dearth/Getty Images

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *