Το λαχανικό που απαγορεύεται να καταναλωθεί ωμό

Μπορεί να αποδειχτεί κίνδυνος για την υγεία σας

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ωμών λαχανικών καθώς διατηρούν έτσι θρεπτικά συστατικά, όμως υπογραμμίζουν ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ καταναλωθεί σε αυτή τη μορφή.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), είναι σημαντικό να μη καταναλώνετε ποτέ ωμές τις φύτρες λαχανικών, επειδή μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Οι φύτρες λαχανικών προέρχονται από σπόρους και όσπρια κάτω από ζεστές και υγρές συνθήκες. Αλλά αυτές οι συνθήκες είναι επίσης ιδανικές για την αναπαραγωγή βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. Coli, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αυτά τα βακτήρια μπορεί να υπάρχουν σε οποιοδήποτε προϊόν, αλλά ο FDA λέει ότι ο τρόπος ανάπτυξης των φυτρών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

«Εάν υπάρχουν έστω και λίγα επιβλαβή βακτήρια μέσα ή πάνω στον σπόρο, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της βλάστησης, ακόμη και αν καλλιεργείτε τις δικές σας φύτρες υπό συνθήκες υγιεινής στο σπίτι», προειδοποιεί ο FDA.

Πρέπει να μαγειρεύετε πάντα πολύ καλά τις φύτρες λαχανικών για να αποφύγετε τροφική δηλητηρίαση.

Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, η κατανάλωση ωμών φυτρών μπορεί να σας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα και αν απλά τα μαγειρέψετε ανεπαρκώς, είναι ικανό να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. “Να μαγειρεύετε πολύ καλά τις φύτρες λαχανικών. Το μαγείρεμα σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια και μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας”.

Διαβάστε επίσης
Γεμάτα με μοναδικά θρεπτικά συστατικά τα παντζάρια

Ο FDA συνιστά να πλένετε τις φύτρα κάτω από τρεχούμενο νερό προτού τις φάτε ή τις μαγειρέψετε, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τα βακτήρια που υπάρχουν. Αλλά προειδοποιεί, επίσης, ότι το πλύσιμο των φυτρών δεν πρόκειται να εξαλείψει εντελώς τα βακτήρια, οπότε το μαγείρεμα είναι απαραίτητο.

Εάν έχετε σοβαρά σημάδια ασθένειας μετά την κατανάλωση φυτρών, επισκεφτείτε έναν γιατρό
Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος των βακτηρίων που καταναλώσατε. Αλλά για τις περισσότερες περιπτώσεις ήπιας τροφικής δηλητηρίασης, μπορεί να εμφανίσετε κοινά συμπτώματα όπως:

στομαχικές διαταραχές
κράμπες στο στομάχι
ναυτία
έμετο
διάρροια
πυρετό

Αυτά μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ημέρες για να εκδηλωθούν. Το CDC συνιστά να πίνετε πολλά υγρά, για να αποφύγετε την αφυδάτωση αν νοσήσετε.

Εάν έχετε σημάδια σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό. Σύμφωνα με το CDC, αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

αιματηρή διάρροια ή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες
υψηλό πυρετό άνω των 39°C
συχνός έμετος
λίγη ή καθόλου ούρηση
πολύ ξηρό στόμα και λαιμός
αίσθημα ζάλης όταν σηκώνεστε όρθιοι

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως:

χρόνια αρθρίτιδα
εγκεφαλική και νευρική βλάβη
νεφρική ανεπάρκεια

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.