Τροφές με υδατάνθρακες που… δεν παχαίνουν

Δεν είναι όλες οι τροφές με υδατάνθρακες όσο “ένοχες” μπορεί να πιστεύουμε, κάποιες όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους αλλά βοηθούν κιόλας στη καλύτερη διαχείρισή του, καθώς αντιστέκονται στη διαδικασία της πέψης.

Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δηλαδή λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και γλυκά, ο οργανισμός μας τους διασπά και τους απορροφά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Εάν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα λευκών υδατανθράκων, οι περισσότερες από τις θερμίδες που παρέχουν αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.

Αντίθετα, το ανθεκτικό άμυλο «προσπερνά» το λεπτό έντερο (όπου διασπώνται οι περισσότερες τροφές) και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ έντερο ώστε να μεταβολιστεί. Εκεί, ζυμώνεται και μετατρέπεται στα λεγόμενα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί επίσης ως πρεβιοτικό, τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Η αργή διάσπασή του από τον οργανισμό, η μετατροπή του σε χρήσιμα λιπαρά οξέα και η συμβολή του στην υγεία του γαστρεντερικού είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που το ανθεκτικό άμυλο ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες.

Μπορούμε να «δημιουργήσουμε» το ανθεκτικό άμυλο σε τροφές που δεν το περιέχουν στη συνήθη μορφή που καταναλώνουμε. Έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του ρυζιού, των ζυμαρικών και της πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο εάν μετά το μαγείρεμα τα τοποθετήσουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο.

6 τροφές που βρίσκεται το ανθεκτικό άμυλο:
1. Όσπρια
2. Φασόλια
3. Σπόροι
4. Προϊόντα ολικής άλεσης
5. Ωμή πατάτα
6. Άγουρες μπανάνες

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *