Τσικνοπέμπτη: 6 κανόνες για να την απολαύσετε χωρίς τύψεις

ψητά κρέατα Τσικνοπέμπτη κανόνες

Μυστικά για να μη ξεφύγετε

Υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες, που αν τους τηρήσετε την Τσικνοπέμπτη, θα απολαύστε την ημέρα χωρίς τύψεις και ενοχές.

Η Τσικνοπέμπτη μπορεί να αποτελέσει «βόμβα μεγατόνων» για τη διατροφή σου και οι κανόνες που πρέπει να τηρήσεις για να μην παχύνεις εν μία νυκτί είναι συγκεκριμένες.

Οι 6 κανόνες για την Τσικνοπέμπτη

Δείτε παρακάτω 6 κανόνες που θα σας βοηθήσουν για μία πιο υγιεινή διατροφή την Τσικνοπέμπτη.

1. Επίλεξε το κρέας που θα ψήσεις να είναι όσο πιο άπαχο γίνεται

Οσο λιγότερα τα λιπαρά, τόσο λιγότερες οι θερμίδες που θα φορτωθείς. Ψαρονέφρι ή κοτόπουλο είναι ιδανικές επιλογές, όπως και το μπιφτέκι φτιαγμένο από τα χεράκια σου ενώ μπορείς και να μην πλησιάσεις το λιπαρό χοιρινό, το λουκάνικο και τα κεμπάπ ή σεφταλιές.

2. Μαρινάρισε το κρέας

Το μαρινάρισμα εκτός του ότι διατηρεί το κρέας ζουμερό, το ενισχύει και με αντιοξειδωτικές ουσίες και μειώνει τα επικίνδυνα τοξικά που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο. Η ιδανική μαρινάτα περιλαμβάνει όξινο στοιχείο (χυμός λεμονιού) με λάδι ή χυμό τομάτας ή γιαούρτι ή μουστάρδα αλλά μπαχαρικά ή μυρωδικά.

Το είδος της μαρινάτας και ο χρόνος μαριναρίσματος βοηθάει σημαντικά τη θωράκιση του κρέατος και την αποφυγή αφυδάτωσής του κατά το ψήσιμο. Οπότε, από το προηγούμενο βράδυ, φρόντισε να επιλέξεις τη μαρινάτα σου και να βυθίσεις το κρέας σου σε αυτήν.

3. Προσοχή στο ψήσιμο με κάρβουνα

Τα τρόφιμα που ψήνονται στα κάρβουνα, εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και γνωρίζουν αλλοίωση της φυσιολογικής δομής τους. Ταυτόχρονα, στις θερμοκρασίες αυτές δημιουργούνται τοξικές ενώσεις, οι γλυκοτοξίνες ενώ και το λίπος που πέφτει στα κάρβουνα, ευνοεί τη δημιουργία πολυκυκλικών υδρογονανθράκων που είναι καρκινογόνοι.

Για να κάνεις το ψήσιμο στα κάρβουνα πιο υγιεινό βεβαιώσου πως:

– Τα κάρβουνα να είναι καλής ποιότητας, να μην καπνίζουν όταν πέσει το κρέας στην ψησταριά και να μην πέφτουν πολλά λίπη επάνω τους.
– Να μην ψήνεις μέχρι να γίνουν μαύρα τα κρέατα αφού και τη νοστιμιά τους χάνουν και αφυδατώνονται.
– Να χρησιμοποιείς ηλεκτρική ψησταριά ή το γκριλ του φούρνου σου!

4. Προσοχή στα συνοδευτικά

Αντί να απολαύσεις το κρέας με παχυντικά συνοδευτικά, τσίκνισέ το με ψητά λαχανικά, που θεωρούνται άριστα για τσίκνισμα, όπως και οι μπριζόλες ή τα φιλέτα. Τα λαχανικά δεν αφυδατώνονται με σωστό ψήσιμο, ούτε δημιουργούν τοξικές ενώσεις, οπότε είναι ιδανικά.

Επίλεξε κρεμμύδια, ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια και πιπεριές για να συνοδεύσεις τα κρεατικά και απόφυγε τα εξής: Πατατοσαλάτες με μαγιονέζα, Ζυμαρικά, πολλές σος (τύπου μπάρμπεκιου), πατάτες τηγανητές.

5. Πόσο ψήσιμο θέλουν τα λαχανικά:

Ντομάτες: Χρειάζονται 5-6 λεπτά ψήσιμο
Μελιτζάνες: Κομμένες σε φέτες ή μικρές κομμένες στη μέση και χαραγμένες, χρειάζονται 8-10 λεπτά ψήσιμο.
Πατάτες: Θα ψήσεις τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, χρειάζονται τουλάχιστον 45-50 λεπτά ψήσιμο.
Κολοκυθάκια: Κομμένα σε λωρίδες, χρειάζονται 7-8 λεπτά ψήσιμο.
Πιπεριές: κομμένες σε φέτες χρειάζονται 4-5 λεπτά και ολόκληρες χρειάζονται πάνω από 15 λεπτά ψήσιμο.
Μην ξεχάσεις να αλείψεις τα λαχανικά με ελαιόλαδο, να τα ψήσεις σε απόσταση 10 εκατοστών από τα κάρβουνα και να ξεκινήσεις να ψήνεις τα πιο σκληρά λαχανικά πρώτα. Τα λαχανικά σε σουβλάκι θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή.

6. Το ψήσιμο θέλει τα σωστά εργαλεία

Φρόντισε η σχάρα ψησίματος να είναι καθαρή και περασμένη με λεμόνι. Έχε στο χέρι ειδική λαβίδα για το συχνό γύρισμα του κρέατος. Προτίμησε σουβλάκια στα οποία θα ελέγξεις το βάρος του κρέατος που θα καταναλώσεις.

Extra tip

Επειδή μιλάμε για βραδινό γεύμα, απόφυγε το συνοδευτικό γλυκό και μην το παρακάνεις με το αλκοόλ. Η μπύρα θα σε φουσκώσει αλλά το ένα ποτήρι κρασί αποτελεί ιδανική, υγιεινή και διαιτητική επιλογή.

Η συμβουλή της διαιτολόγου: Η Κλειώ Δημητριάδου, διαιτολόγος – διατροφολόγος προτείνει να απολαύσεις τα ψητά σου με άφθονο λεμόνι, το οποίο εξουδετερώνει το σύνολο των καρκινογόνων ενώσεων που δημιουργούνται στο ψήσιμο.

Πηγή: shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *