Αφγανιστάν: Με όπλα πήραν οι Ταλιμπάν το λόγο από παρουσιαστή (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφγανιστάν Ταλιμπάν

Το μήνυμα τους προς τους πολίτες

Ένα βίντεο που δείχνει αρκετούς Ταλιμπάν να έχουν εισβάλλει στο στούντιο του δελτίου ειδήσεων και με όπλα να παίρνουν τον λόγο από δημοσιογράφο κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Το μήνυμα των Ταλιμπάν, το οποίο εξέδωσε ο ίδιος ο διοικητής των Ταλιμπάν που βρισκόταν εκεί, έλεγε πως οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται και πως η πατρίδα τους θα τους προστατεύσει.

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση Γκάνι κατέρρευσε, με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν να προελαύνουν ως την Καμπούλ, έντονες ήταν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας τόσο για την τύχη γυναικών και πολιτών που συνεργάστηκαν με δυνάμεις της Δύσης στη χώρα όσο όμως και για τον αυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας, μέσω μιας στρεβλής ερμηνείας της Σαρίας.

Οι Αφγανοί «θα μπορούν να συνεχίσουν τις ανώτατες σπουδές τους τηρώντας τη σαρία (τον ισλαμικό νόμο), χωρίς να αναμειγνύονται οι γυναίκες με τους άνδρες» δήλωσε άλλωστε σήμερα ο υπουργός Αμπντούλ Μπάκι Χαζάνι, ο οποίος μετείχε σε μια συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα, του «Μεγάλου Συμβουλίου» των δημογερόντων.

Οι Ταλιμπάν θέλουν να δημιουργήσουν «ένα ισλαμικό και ορθολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ισλαμικές, εθνικές και ιστορικές αξίες μας από τη μία, το οποίο θα είναι σε θέση να ανταγωνίζεται τα προγράμματα άλλων χωρών», διευκρίνισε.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν: «Mάθημα» για άλλους εισβολείς η ήττα των ΗΠΑ

Η ήττα των ΗΠΑ, ο στρατός των οποίων εγκατέλειψε το Αφγανιστάν χθες Τρίτη το βράδυ, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου, αποτελεί «μάθημα» για άλλους εισβολείς και για όλο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Αυτό είναι μεγάλο μάθημα για άλλους εισβολείς για τις μελλοντικές γενιές μας», έκρινε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, ο κυριότερος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που εκφράστηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Αποτελεί επίσης μάθημα για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η επικράτηση των Ταλιμπάν με την αποχώρηση χθες βράδυ των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου ανήκει σε «όλους» τους Αφγανούς, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το ισλαμιστικό κίνημα θέλει να διατηρήσει «καλές διπλωματικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ.

«Συγχαρητήρια στο Αφγανιστάν (…) Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους μας», είπε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, που εκφράστηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Θέλουμε να έχουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Οι εξαγγελίες των Ταλιμπάν

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επέλαση των Ταλιμπάν, οι γυναίκες που εργάζονταν ως δημοσιογράφοι και παρουσιάστριες αποσύρθηκαν από την αφγανική τηλεόραση, παρότι λίγο αργότερα κάποιες από αυτές επέστρεψαν στο πόστο τους. Και μπορεί οι Ταλιμπάν να θέλησαν να δείξουν ένα πιο συγκαταβατικό πρόσωπο στη διεθνή κοινότητα, τα ρεπορτάζ ωστόσο από το Αφγανιστάν αποτελούν μία μόνο μικρή γεύση από τον τρόπο που σκοπεύουν να κυβερνήσουν.

Εικόνες των Ταλιμπάν να χτυπούν Αφγανούς μόνο και μόνο επειδή φορούν τζιν παντελόνι, και μουτζουρωμένες αφίσες και μαρκίζες καταστημάτων ομορφιάς ήταν μόνο ένα δείγμα της νοοτροπίας των ακραίων ισλαμιστών.

Κάπως έτσι, τις τελευταίες ώρες, τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο, στο οποίο μαχητές των Ταλιμπάν, οπλισμένοι σαν αστακοί, στέκουν πίσω από τον παρουσιαστή της αφγανικής τηλεόρασης, όσο εκείνος μεταδίδει την είδηση της αλλαγής εξουσίας στο Αφγανιστάν. Η τραγική ειρωνεία είναι πως, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο παρουσιαστής μεταφέρει το μήνυμα των Ταλιμπάν στον αφγανικό λαό να μη φοβάται για το μέλλον.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *