Δεν θα πάει στην κηδεία του Πιργκόζιν ο Πούτιν

Πούτιν

Το Κρεμλίνο τόνισε πως η παρουσία του δεν “προβλέπεται”

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση πως δεν θα δώσει το “παρών” στην κηδεία του επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σημειώθηκε δύο μήνες αφότου ο ίδιος και οι μισθοφόροι του επιχείρησαν ανεπιτυχώς να ανατρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του Ροστόφ, στη νότια Ρωσία και προελαύνοντας προς τη Μόσχα, προτού υποχωρήσουν 200 χιλιόμετρα πριν από την πρωτεύουσα.

«Η παρουσία του προέδρου δεν προβλέπεται», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς αν ο Πούτιν θα παρευρεθεί στην κηδεία.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δεν διαθέτει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την κηδεία και οι διευθετήσεις για την τέλεσή της αφορούν την οικογένεια του Πριγκόζιν.

«”Κατάφωρο ψέμα” ότι ο Πούτιν διέταξε την δολοφονία του Πιργκόζιν»

Την Κυριακή, ερευνητές κατέληξαν ότι από τις εξετάσεις γενετικού υλικού προέκυψε ότι ο Πριγκόζιν είναι ένα από τα δέκα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.

Το Κρεμλίνο απέρριψε ως «κατάφωρο ψέμα» τον ισχυρισμό ορισμένων δυτικών πολιτικών και σχολιαστών ότι ο Πούτιν διέταξε τη δολοφονία Πριγκόζιν ως εκδίκηση.

«Δεν ήταν φοβερό» η αποτυχία του Luna-25 να προσεληνωθεί

Ο Πεσκόφ, στην τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, σχολίασε επίσης και την πρόσφατη αποτυχία του ρωσικού διαστημοπλοίου Luna-25 να προσεληνωθεί, λέγοντας ότι «δεν ήταν κάτι φοβερό» και ότι το βασικό είναι να συνεχιστεί το ρωσικό πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος.

«Αυτός δεν είναι λόγος απελπισίας, ούτε για να τραβάμε τα μαλλιά μας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αναλύουμε τις αιτίες (της αποτυχίας) και να τις αποκλείσουμε την επόμενη φορά. Το βασικό είναι να μην σταματήσουμε. Τα σχέδιά μας είναι αρκετά φιλόδοξα και θα υλοποιηθούν περαιτέρω», πρόσθεσε.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25, η πρώτη ρωσική σεληνιακή αποστολή από το 1976, συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά στις 19 Αυγούστου, κάτι το οποίο στον υπόλοιπο κόσμο χαρακτηρίστηκε σοβαρό πλήγμα για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα. Λίγες ημέρες αργότερα, ινδικό διαστημόπλοιο προσεληνώθηκε επιτυχώς.