ΕΕ: Περισσότεροι από 600 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ουκρανία

Οι έρευνες διενεργούνται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι πάνω από 600 ύποπτοι έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Ρεντέρς διευκρίνισε πως ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.

Οι έρευνες διενεργούνται τόσο στην ουκρανική επικράτεια, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να σωθούν από τη σύρραξη, εξήγησε ο επίτροπος Δικαιοσύνης.

Τόνισε ωστόσο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά, καθώς «αν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς ειδήσεις, θα πρόκειται για καταστροφή».

Διαβάστε επίσης
Reuters: Οκτώ Ελληνες διπλωμάτες απελαύνει η Ρωσία - Η απάντηση της Αθήνας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ