Εντι Ράμα: «Ο Μπελέρης λογοδοτεί στην αλβανική δικαιοσύνη όπως όλοι»

Εντι Ράμα

Η αναφορά του στην φιλία του με τον Μητσοτάκη

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε ο Εντι Ράμα, ο οποίος αναφέρθηκε και στην φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη αλλά και στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και για τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, για τον οποίο είπε ότι δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, ενώ χαρακτήρισε «θησαυρό» την ελληνική μειονότητα στη χώρα του τόσο από πολιτικής όσο και από πολιτιστικής άποψης.

Επίσης, ο Έντι Ράμα είπε ότι δεν θα είναι «ευρωπαϊκή κίνηση ένα βέτο της Ελλάδας» στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ενώ δήλωσε «απόλυτα αφοσιωμένος» στη φιλία του με τον πρωθυπουργό της χώρας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θησαυρός η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία»

«Πιστεύω επίσης ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί θησαυρό για τον πολιτισμό της συνύπαρξής μας και μια αναντικατάστατη γέφυρα για να καλλιεργήσουμε και να ενισχύσουμε τη φιλία μεταξύ των δύο λαών, μεταξύ των δύο κρατών και κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στα Τίρανα και στην Αθήνα», είπε αρχικά ο Έντι Ράμα.

Για τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει φυλακισμένος, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε: O κύριος αυτός (ο Φρέντι Μπελέρης) είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Οφείλει να είναι ίσος έναντι του νόμου με κάθε άλλον Αλβανό πολίτη. Να λογοδοτεί όπως όλοι. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο Δικαιοσύνες, μία για τους Αλβανούς πολίτες αλβανικής καταγωγής και μία άλλη για Αλβανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής. Υπάρχει μία Δικαιοσύνη. Ακόμα κι αν αυτή δεν είναι τέλεια, η Δικαιοσύνη αυτή ισχύει για όλους».

Διαβάστε επίσης  Φρέντι Μπελέρης: Αναβλήθηκε η δίκη για την αποφυλάκιση του

«Συνεχίζω να είμαι απόλυτα σίγουρος και αφοσιωμένος στη φιλία μου με τον πρωθυπουργό»

Μάλιστα, ο Ράμα σημείωσε: «Ένα πράγμα θέλω να πω στο τέλος. Η Ελλάδα που θεωρεί ότι η μπάλα είναι σε αυτό το γραφείο, υπονοώντας ότι εάν η μπάλα δεν πάει προς την κατεύθυνση που θέλει η Αθήνα, θα εκδικηθεί την Αλβανία, παρεμποδίζοντας τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό και είναι πολύ ξεπερασμένο κατά τη γνώμη μου.

»Έχουμε πολύ σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα, που είναι απολύτως συμβατά με την αναγκαιότητα μιας φιλικής και μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα. Κι αυτό ισχύει για όλα τα προβλήματα, από τα θαλάσσια σύνορα μέχρι την άρση του “εμπολέμου” από την Ελλάδα. Σε αυτό παραμένω προσηλωμένος. Και συνεχίζω να είμαι απόλυτα σίγουρος και αφοσιωμένος στη φιλία μου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Πηγή φωτό: Eurokinissi