Επιμένει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα για την «Μακεδονία» – «Ακυρη η ορκωμοσία» λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Συνεχίζει να παραβιάζει τη Συνθήκη των Πρεσπών

Σταθερή στην επιλογή της να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία» παραμένει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μέσα από μια νέα ανάρτηση.

Σε ανάρτηση στο Twitter της σουηδικής πρεσβείας στη Βόρεια Μακεδονία με ευχές για τη νέα πρόεδρο, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα απάντησε: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

Σημειώνεται πως έντονο διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή, κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς η ίδια αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Δείτε επίσης: «Σκληρή γλώσσα» από το ΥΠΕΞ: «Η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Άμεση και αυστηρή ήταν η αντίδραση της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παρόμοια ήταν και η ανάρτηση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έγραψε: «Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Άκυρη η ορκωμοσία» λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις λέγοντας πως η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα θα πρέπει να θεωρείται «άκυρη» μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο δύο είναι τα ενδεχόμενα:

– είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας

– είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ανάρτηση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει πως:

«Η έλλειψη σεβασμού στο συνταγματικό όνομα του κράτους καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα. Ασέβεια προς το συνταγματικό όνομα του κράτους κάνει άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα (ισχύει)».

Πηγή φωτό: X (@SwedeninMK)

Διαβάστε επίσης  Πρόκληση από τα Σκόπια: "Ο όρος Μακεδονία επιτρέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών"