Ερντογάν από κατεχόμενα: “Θύματα ήταν οι Τουρκοκύπριοι”

Στα κατεχόμενα βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα δώσει το παρών στις εκδηλώσεις της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο Ερντογάν φτάνοντας στα κατεχόμενα της Κύπρου δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατή καμία συνεργασία με τους Έλληνες στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «αυτή χάλασε πρώτα με την ισχύ των όπλων το 1963 και έπειτα με το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας το 1974». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας «μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό» και αυτοί είναι «οι Τουρκοκύπριοι που αγνοούνται εδώ και χρόνια και των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί».

Tα τουρκικά ΜΜΕ κάλυψαν σε ζωντανή σύνδεση τη μετάβαση και το κάθε βήμα του Τούρκου πρόεδρου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη για την «επέτειο σύστασης» του ψευδοκράτους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε με το προεδρικό αεροσκάφος «Κωνσταντινούπολη» στις 12.30 (ώρα Κύπρου) κι έγινε δεκτός με μία πανηγυρική τελετή από τον Τ/Κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Κατά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία «ως εγγυήτρια χώρα, ούτε εμείς αλλά ούτε και η ΤΔΒΚ θα ανεχτούμε πλέον άλλα διπλωματικά παιχνίδια». Αναφερόμενος στο άνοιγμα στην Αμμόχωστο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «στόχος του βήματος με τα Βαρώσια δεν είναι για να δημιουργήσει νέα θύματα, αλλά για να εξαλείψει την υπάρχουσα κατάσταση της θυματοποίησης» και σημείωσε ότι «μια νέα εποχή, επωφελής για όλους, θα ξεκινήσει στα Βαρώσια».

«Υποστηρίζουμε ότι η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ξανά μία λεκάνη ειρήνης, αλλά οι προσπάθειές μας καλής θέλησης δεν ανταμείφθηκαν», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Καμία εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να παράξει ειρήνη και σταθερότητα, αν σε αυτή δεν συμμετέχει με δίκαιο τρόπο η χώρα μας και η ΤΔΒΚ», είπε και επανέλαβε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Aνατολική Μεσόγειο».

«Πρωταρχική μας επιλογή είναι να επιλύουμε τις διαφορές μέσω διαλόγου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν δίνουμε κανένα χέρι σε κανέναν. Προσπαθούμε απλώς να αποτρέψουμε το ελληνοκυπριακό δίδυμο να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας». «Η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να μας φέρει σε ένα κοινό επίπεδο», ανέφερε, δηλώνοντας παράλληλα: «Επιθυμία μας είναι η ΕΕ να μην αφήσει το χέρι μας».

Συνεχίζουμε τις έρευνες μέχρι να επιτευχθεί «δίκαιη συμφωνία»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις για τις έρευνες που διεξάγει η Τουρκία. «Πιστεύουμε ότι θα λάβουμε καλά νέα από τις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο έως ότου επιτευχθεί μία δίκαιη συμφωνία».

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στη βάση της κυριαρχικής ισότητας». Πρόσθεσε δε, ότι «δεν θα αφήσουμε ποτέ τη Βόρεια Κύπρο μόνη μας. Δόξα τον Αλλάχ, οι Τουρκοκύπριοι ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις αμέτρητες επιθέσεις ενάντια στην ύπαρξή τους».

Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: O χάρτης της "Γαλάζιας Πατρίδας" στα χέρια του Κογκρέσου

«Παρά τις βαναυσότητες, τα βασανιστήρια και τις προδοσίες, το έμβλημα του αγώνα μας ήταν πάντα ψηλά», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Κερδίζαμε πάντα επικές μάχες με τους μουτζαχεντίν μας και τους στρατιώτες μας. Ελπίζουμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον μαζί χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος έχει περάσει από μια περίοδο αβεβαιότητας τον τελευταίο 1,5 αιώνα» και «τα πολιτικά παιχνίδια στην Κύπρο, τα οποία διακόπηκαν με την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, συνεχίζονται».

«Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξει μια δίκαιη βιώσιμη λύση στον Τουρκοκύπριο λαό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλειά του. Η προσπάθεια μόνο μιας πλευράς δεν είναι αρκετή για να ξεκλειδώσει τη λύση. Το 2017, η ελληνοκυπριακή πλευρά στην Ελβετία σηκώθηκε ξανά από το τραπέζι, λέγοντας ότι δεν μοιράζεται ούτε την πολιτική εξουσία, ούτε την ευημερία, ούτε καν τα νοσοκομεία της με τους Τουρκοκύπριους», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε: «Η ΕΕ έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της;», για να δώσει την απάντηση: «Όχι. Δεν έδωσαν την υποστήριξη που θα έπρεπε να είχαν δώσει στη βόρεια Κύπρο».

Αιχμές Ερντογάν προς Ακιντζί

«Εάν νομίζουν κάποιοι στη βόρεια Κύπρο ότι θα διαμαρτύρονται για τον πρόεδρό τους στους λεγόμενους ηγέτες της νότιας Κύπρου και ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν την εξουσία με τη νότια Κύπρο απατώνται οικτρά», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φωτογραφίζοντας» τον Μουσταφά Ακιντζί και πρόσθεσε: «Οι ρακένδυτοι που διαμαρτύρονται για τον πρόεδρό τους στον λεγόμενο πρόεδρο της νότιας Κύπρου, αγαπητά μου αδέλφια, ξέρουν πολύ καλά τι θα πάθουν».

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.