Ερντογάν: “Εριξε” την τούρκικη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό

Ερντογάν

“Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια”

Οι νέες εκκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν για πιο χαμηλά επιτόκια “βύθισαν” την τούρκικη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη πως το επιτόκιο πρέπει να μειωθεί.

“Μίλησα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τον Ιούλιο, Αύγουστο τα επιτόκια να υποχωρούν”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

H τουρκική λίρα έχανε νωρίτερα 3%, ξεπερνώντας τις 8,8 λίρες ανά δολάριο, μετά τα σχόλια του Ερντογάν. Πλέον χάνει 1% και τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 8,62 λίρες ανά δολάριο.

Διαβάστε επίσης
Τουρκία: Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Τα σχόλια του Τούρκου ηγέτη διατυπώθηκαν με βάση την πεποίθησή του ότι το πιο χαμηλό κόστος δανεισμού θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλον τον κόσμο.

Η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει το κόστος των παραγωγών και τελικά θα οδηγήσει σε πιο αργές αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Αν αφαιρέσουμε το βάρος των επιτοκίων από τις επενδύσεις και το κόστος, τότε θα εισέλθουμε σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, διότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν πληθωρισμό κόστους”, σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.