Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού στην Γαλλία στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδικότερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν τη Δευτέρα, ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους δρόμους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις. Τα εργατικά συνδικάτα είχαν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις.

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές. Αριθμοί σαφώς μικρότεροι από τις διαδηλώσεις των περασμένων μηνών, αλλά όχι αμελητέοι.

Συνδικάτα είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδήλωναν σήμερα στις γαλλικές πόλεις. Τα τελευταία χρόνια, στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Γαλλία συγκεντρώνονταν από 100.000 ως 160.000 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει κλείσει. Ωστόσο συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου από την 1η Σεπτεμβρίου.

Απεργίες είχαν αναγγελθεί σε όλη τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για ταραχές κατά τις διαδηλώσεις, ωστόσο το μεσημέρι η κατάσταση ήταν ως επί το πλείστον ήρεμη.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε χθες, Κυριακή, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

Το ερώτημα είναι τώρα αν οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα είναι οι τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Ο αριθμός των διαδηλωτών μειώνεται και, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις διάσπασης του κοινού μετώπου των συνδικάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay