Γαλλία: Νίκη Μακρόν στις εκλογές με 55,5% δείχνει νέα δημοσκόπηση

Μακρόν

Στις 24 Απριλίου η εκλογική αναμέτρηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Ipsos-Sopra Steria για τα France Info και Le Parisien-Aujourd’hui En FranceΝ, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 55,5% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 72%. Η δημοσκόπηση που δείχνει τον Μακρόν νικητή πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 14-16 Απριλίου.

Οργή για τον Γάλλο πρόεδρο

Στην ενόχληση που προκάλεσε στην Ουκρανία η άρνηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να καταγγείλει, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ως «γενοκτονία» τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ρώσων, αναφέρονται πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στην Ουκρανία έχει ανακαλυφθεί ο νεολογισμός «μακρονίζω».

Η εφημερίδα Le Figaro σημειώνει πως όταν οι Ουκρανοί λένε «μακρονέ» (macroner στα γαλλικά) ουσιαστικά αναφέρονται σε κάποιον «που συνεχώς δείχνει ανήσυχος, χωρίς να κάνει τίποτα».

Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε σήμερα, Πέμπτη, και απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί από το Κίεβο επισήμανε ότι οι λέξεις «έχουν νόημα» και στο ερώτημα, αν υφίσταται γενοκτονία στην Ουκρανία, «θα πρέπει να απαντήσουν οι νομικοί και όχι οι πολιτικοί».

«Η Γαλλία είναι η χώρα που περισσότερο, μεταξύ του 2010 και του 2014, βοήθησε την Ουκρανία να εξοπλιστεί για να αμυνθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν τονίζοντας τη σημασία της «αποφυγής της κλιμάκωσης του πολέμου».

«Στείλαμε δικαστές και αστυνομικούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να τεκμηριώσει τα εγκλήματα πολέμου», επισήμανε.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός της χώρας, Φλοράνς Παρλί, έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Ουκρανό ομολόγο της, παρέδωσε πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των εκατό εκατ. ευρώ στην Ουκρανία.

Η Παρλί ανέφερε ότι οι παραδόσεις αφορούν «μέσα προστασίας, όπλα και πυρομαχικά, καθώς και οπλικά συστήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εξέφρασε η Ουκρανία».