Γερμανία: Αναμένεται υπερδιπλασιασμός των λογαριασμών ενέργειας – Δύσκολος χειμώνας

Ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες για άρση του lockdownΒερολίνο κορονοϊός

Οι καταναλωτές θα ενημερώνονται με επιστολές

Και ενώ η Γερμανία βλέπει να αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου, στην πρωτεύουσα της χώρα έπεσαν τα πρώτα χιόνια.

Η θερμοκρασία έχει πέσει στο 0 και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους -6 βαθμούς Κελσίου στο Βερολίνο.

Αντίστοιχες χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται σε πολλές περιοχές της βόρειας Γερμανίας. Τα καλοριφέρ έχουν ανάψει, όμως οι καταναλωτές ανησυχούν για τις επιστολές που αναμένεται να λάβουν τις επόμενες εβδομάδες στα γραμματοκιβώτιά τους ή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung από 1ης Ιανουαρίου σχεδόν 300 πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανά τη Γερμανία θα εκτοξεύσουν στα ύψη τις τιμές ενέργειας. Οι πάροχοι ενέργειας οφείλουν να ενημερώσουν για τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούςτους καταναλωτές έξι εβδομάδες νωρίτερα.

Κατά μέσο όρο γίνεται λόγος για αυξήσεις γύρω στο 54% στο φυσικό αέριο και περίπου 61% στο ηλεκτρικό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται ουσιαστικά για υπερδιπλασιασμό των τιμών σε σχέση με πέρυσι.

“Ανάσα” μόνο με το φρένο στην τιμή ηλεκτρικού και φυσικού αερίου

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οικογένειες που ζουν σε μονοκατοικίες ενδέχεται να πληρώσουν πάνω από 1200 ευρώ επιπλέον ετησίως. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα, αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

Για παράδειγμα σε κεντρικά διαμερίσματα της Κολωνίας, καταναλωτές έχουν ήδη λάβει επιστολές για ετήσια αύξηση που μπορεί να αγγίξει έως και τα 2000 ευρώ. Ενδεικτικό παράδειγμα: από 150 ευρώ μηνιαίως ο λογαριασμούς θα ανέλθει στα 317 για ρεύμα και φυσικό αέριο τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τις πρώτες επιστολές παρόχων. Αντίστοιχα μεγάλες αναμένονται οι αυξήσεις στους λογαριασμούς και στο Μόναχο.

Διαβάστε επίσης  Καιρός: Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας - Επιστρέφει ο χειμώνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι βασικοί λόγοι των υπέρογκων αυξήσεων εντοπίζονται από τη μια πλευρά στα υψηλότερα τέλη για τη χρήση των γερμανικών δικτύων ενέργειας και από την άλλη στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που δεσμεύουν τους Γερμανούς παρόχους έναντι της διεθνούς αγοράς ενέργειας, και οι οποίες λήγουν σύντομα.

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ενέργειας, όπως ο Τόρστεν Στροκ από την διαδικτυακή πύλη σύγκρισης τιμών Verivox, ο oποίος μιλά στην SZ, μπορεί να αναμένεται εκτόνωση της ασφυκτικής κατάστασης για τους καταναλωτέςμόνο με την εισαγωγή του φρένου στις τιμές ηλεκτρικού από τον Ιανουάριο και φυσικού αερίου από τον Μάρτιο του 2023.

Πηγή: dw.com