Γερμανία: Εταιρεία δίνει 1000 ευρώ σε όσους περάσουν από συνέντευξη για δουλειά

ΑΣΕΠ 7Κ/2020 Θεσσαλονίκη

5.000 ευρώ μπόνους σε όποιον ολοκληρώσει την εξάμηνη “δοκιμασία”

Απίστευτο κι όμως είναι αληθινό ότι ασφαλιστική εταιρεία στη Γερμανία προσφέρει χρήματα σε όποιον περάσει από συνέντευξη για δουλειά.

Συγκεκριμένα, ο Stefan Knoll, ιδρυτής της Deutsche Familienversicherung, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα τη Φρανκφούρτη, προσφέρει 500 ευρώ σε όποιον πάει για συνέντευξη για μια κενή θέση, άλλα 1.000 ευρώ σε όσους περάσουν στον δεύτερο γύρο και 5.000 ευρώ επιπλέον, σε όσους ολοκληρώσουν την εξάμηνη δοκιμασία, προκειμένου να προσλάβει πληροφορικάριους και άλλο εξιδεικευμένο προσωπικό.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί κάποιος με δεξιότητες πληροφορικής», λέει. «Αγωνιζόμαστε με γίγαντες όπως η Allianz που μπορούν εύκολα να προσλάβουν εκατοντάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο — αλλά δεν μας ενδιαφέρει να προσλάβουμε ανθρώπους στην Ινδία, θέλουμε ανθρώπους εδώ στη Φρανκφούρτη».

Η ασυνήθιστη αυτή στρατηγική είναι «σύμπτωμα» της έλλειψης προσωπικού που εξαπλώνεται σε όλη τη Γερμανία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αναφέρουν οι Financial Times.

Οι ελλείψεις είναι ιδιαίτερα ορατές στον τομέα της πληροφορικής και της υγειονομικής περίθαλψης, στις κατασκευές και στη φιλοξενία, όπου η ανασφάλεια, λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων κανόνων που δημιούργησε ο κορωνοϊός, έκανε τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας αντιδημοφιλείς.

Όμως οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι εμφανείς και σε άλλους τομείς. Μια έρευνα σε 9.000 γερμανικές εταιρείες από την αναπτυξιακή τράπεζα KfW και τον ερευνητικό όμιλο Ifo τον Οκτώβριο διαπίστωσε ότι το 43% των επιχειρήσεων βάλλονται από την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού – ρεκόρ από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Στη Γαλλία, το 54 % των επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών δυσκολεύονται επίσης να προσλάβουν προσωπικό – υψηλό ιστορικό σε έρευνα που διεξήχθη από το 2000. Η κυβέρνηση προσφέρει τώρα επιδοτήσεις για να βοηθήσει τους μακροχρόνια ανέργους να εκπαιδευτούν σε εργοδότες που έχουν κενές θέσεις.

Υποχώρηση της ανεργίας

Μετά την οικονομική κρίση του 2008, η ανεργία στην ΕΕ αυξήθηκε για τέσσερα χρόνια. λένε οι FT. Τώρα, αντίθετα, έπεσε σε ιστορικό υποχωρώντας στο 7,2% τον Νοέμβριο. Ακόμη και η ανεργία των νέων έχει μειωθεί. Αυτό συμβαίνει παρά το τέλος των περισσότερων προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας που εισήχθησαν για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι μόνο το 1,8% των εργαζομένων απολύθηκαν τον Οκτώβριο, έναντι 20% τον Απρίλιο του 2020.

Διαβάστε επίσης  Απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία για τον Γιάνη Βαρουφάκη

«Τα επόμενα δύο χρόνια η ευρωζώνη θα έχει μια σημαντικά ισχυρότερη οικονομία από πριν, επειδή οι κρατικές δαπάνες αλλά και οι δαπάνες από τις εταιρείες θα είναι υψηλότερες», δήλωσε ο Peter Schaffrik, της RBC Capital Markets.

Επιπλέον, αν και οι εργαζόμενοι στην ΕΕ δεν λαμβάνουν ακόμη τις μεγάλες αυξήσεις μισθών που απολαμβάνουν πολλοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, μπορούν πλέον να διαπραγματεύονται για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες.

Ο Philippe Martin, πρόεδρος του ανεξάρτητου Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση, σημείωσε ότι περισσότεροι Γάλλοι εργοδότες προσλαμβάνουν πλέον προσωπικό με ασφαλείς, μόνιμες συμβάσεις, αντιστρέφοντας την τάση για τις επισφαλείς, βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτόν τον μήνα στον τομέα της φιλοξενίας, με μέση αύξηση μισθού 16%, είναι επίσης ένα σημάδι ότι οι μισθολογικές πιέσεις αυξάνονται.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στόχευαν κυρίως στην τόνωση της ποσότητας των θέσεων εργασίας, οι κυβερνήσεις εστιάζουν τώρα στη βελτίωση της ποιότητάς τους.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, για παράδειγμα, δεσμεύτηκε για κατώτατο ωρομίσθιο12 ευρώ που θα ωφελήσει περίπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι οι εργοδότες προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις προσλήψεις.

Στην Ισπανία, ο Ignacio de la Torre, επικεφαλής οικονομολόγος της Arcano Partners, σημείωσε ότι ο επόμενος γύρος συλλογικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερους μισθούς.

Η Ιταλία έχει ένα διαφορετικό πρόβλημα: αν και η ανεργία είναι χαμηλότερη από ό,τι στην Ισπανία, πάρα πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην εργαστούν, ειδικά οι γυναίκες. Ωστόσο, η Ρώμη, ο μεγαλύτερος αποδέκτης κονδυλίων της ΕΕ, στοχεύει τώρα να δημιουργήσει 264.480 χώρους παιδικής μέριμνας για τέσσερα χρόνια ως μέρος ενός σχεδίου 26 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων.

Ο Guidogiorgio Bodrato, οικονομολόγος στο Berenberg, δήλωσε ότι η ανάκαμψη των θέσεων εργασίας στην Ιταλία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με πολλές νέες θέσεις εργασίας να αφορούν βραχυχρόνιες συμβάσεις. Ακόμα κι έτσι, τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ θα ωθήσουν τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, ενώ οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

«Η ζήτηση είναι πραγματικά σταθερή και θα παραμείνει σταθερή για τουλάχιστον τα επόμενα τρία χρόνια», είπε. «Ακόμη και με καθυστέρηση, η απασχόληση στην Ιταλία βελτιώνεται πολύ γρήγορα».

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *