Είχαμε συνηθίσει για πολλά χρόνια να ακούμε για μετακίνηση από τα χωριά προς τις πόλεις. Αυτό συνέβαινε και στην Γερμανία. Και οι λόγοι ήταν αρκετοί.
Την πενταετία 2015-2020 η ροή προς τις πόλεις αυξήθηκε, σύμφωνα με την Eurostat, σε μια έρευνα που αφορούσε όλες τις χώρες της ΕΕ. Νέοι επέλεγαν να αφήσουν τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές για μια καλύτερη ζωή στις πόλεις, κυρίως για εργασιακούς λόγους.
Οι συνέπειες είναι σοβαρές. Οι πόλεις γεμίζουν όλο και περισσότερο και η ζωή γίνεται πιο ακριβή. Οι κατοικίες είναι δυσεύρετες, τα ενοίκια αυξάνονται ενώ η οικοδόμηση έχει “χτυπήσει κόκκινο”.
Για τρεις δεκαετίες, η εσωτερική μετανάστευση στην Γερμανία έρεε μόνο προς μία κατεύθυνση: από την ύπαιθρο στις πόλεις. Μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία σε ορισμένες αγροτικές περιοχές γνώρισαν πλήρη ερήμωση. Από την άλλη, ο αριθμός των κατοίκων σε πόλεις όπως η Λειψία, το Μόναχο και το Βερολίνο αυξήθηκε κατά πολύ πάνω από 20% σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ 2000 και 2020.
Αλλά αυτή η τάση φαίνεται να έχει σταματήσει, όπως δείχνουν οι ομοσπονδιακές και κρατικές στατιστικές από το 2008 έως το 2021. Ενώ φοιτητές, εκπαιδευόμενοι και αλλοδαποί συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τις πόλεις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεταξύ 30 και 49 ετών με παιδιά και νέοι επαγγελματίες ηλικίας μεταξύ 25 και 29 ετών μετακομίζουν στην ύπαιθρο από το 2017.
Το Ινστιτούτο Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Βερολίνου, μια δεξαμενή σκέψης που μελετά τη δημογραφική αλλαγή και τις συνέπειές της, έχει σημειώσει ότι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από τις αγροτικές περιοχές.
Μαζί με το Ίδρυμα Wüstenrot, η δεξαμενή σκέψης ανέλυσε στατιστικά δεδομένα και εξέτασε τις συνέπειες της αλλαγής των μεταναστευτικών προτύπων στην Γερμανία. Το 2021, περίπου τα δύο τρίτα των αγροτικών κοινοτήτων πέτυχαν αύξηση κέρδη στην μετανάστευση, λέει ο κοινωνικός ψυχολόγος Frederick Sixtus του Ινστιτούτου του Βερολίνου. Μια δεκαετία νωρίτερα, αυτό ίσχυε μόνο για περίπου μία στις τέσσερις αγροτικές κοινότητες.
Φθηνότερες τιμές στα σπίτια, περισσότερη φύση
Ως μέρος της ανάλυσής τους για τα μεταναστευτικά πρότυπα, οι ερευνητές πέρασαν μια εβδομάδα επισκεπτόμενοι έξι κοινότητες σε διαφορετικές αγροτικές περιοχές σε όλη την Γερμανία που γνωρίζουν αυτήν τη στιγμή σημαντική ανάπτυξη και πραγματοποίησαν πολλές συζητήσεις εκεί.
«Πήρα μια συνειδητή απόφαση να πάω στην ύπαιθρο επειδή οι κοινότητες εκεί είναι πιο δεμένες», είπε στη μελέτη ένας νεοφερμένος στο χωριό. “Και θα είμαι ειλικρινής, αν θέλετε να χτίσετε, το κόστος είναι προφανώς ένα μεγάλο θέμα. Και φυσικά, αυτό είναι πολύ διαφορετικό στην ύπαιθρο”.
Σε πολλές συνεντεύξεις, οι ερευνητές έμαθαν ότι αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι πάνω από όλα είναι περισσότερος και φθηνότερος χώρος για να ζήσουν, περισσότερη φύση και λιγότερη ρύπανση.
Η επιλογή της εργασίας από το σπίτι σε καθημερινή βάση ή ακόμη και εξ ολοκλήρου σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται λιγότερο προς την πόλη.
«Δεν υπάρχει πλέον η απόλυτη αναγκαιότητα να ζεις στο ίδιο μέρος που εργάζεσαι», εξηγεί ο κοινωνικός ψυχολόγος Sixtus. «Η πανδημία του COVID-19 έχει ενισχύσει αυτήν την τάση».
Αυτό που είναι σημαντικό για τους νεοφερμένους είναι μια λειτουργική υποδομή, η οποία περιλαμβάνει πάνω από όλα γρήγορο ίντερνετ.
Το διαφορετικό στυλ ζωής στο χωριό
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο στην εισροή νέων κατοίκων στους ντόπιους. “Δεν ήταν εύκολο στην αρχή: όλοι φροντίζουν όλους τους άλλους. Δεν το έχεις αυτό στη μεγάλη πόλη. Είσαι πιο ανώνυμος εκεί”, είπε ένας νεοφερμένος.
«Όλοι χαιρετούν τους πάντες στο δρόμο», είπε ένας άλλος. «Είναι ωραίο συναίσθημα, αλλά έπρεπε επίσης να το συνηθίσεις στην αρχή».
Πηγή: DW