Γερμανία: Νέο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων θα πέσει στην αγορά

Να στηρίξει με ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας την οικονομία είναι έτοιμη η κυβέρνηση στην Γερμανία.

Εστίαση, λιανικό εμπόριο και τουρισμός. Πρόκειται για τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από το lockdown στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του ιού. Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης της πανδημίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Γερμανία θέλει να υποστηρίξει ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιχειρήσεις με πρόσθετη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων ως επιχορήγηση.

Προβλέπονται επίσης βελτιώσεις για το βασικό μέσο της οικονομικής βοήθειας, το Überbrückungshilfe III, όπως ανακοινώθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νέο βοήθημα Covid στη Γερμανία ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από το lockdown εδώ και πολύ καιρό πρόκειται να λάβουν νέα επιχορήγηση.

Συγκεκριμένα, αυτό έχει προγραμματιστεί για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πτώση στις πωλήσεις τους άνω του 50% για τουλάχιστον τρεις μήνες από τον Νοέμβριο του 2020.

Η νέα ενίσχυση αποτελεί αντίδραση στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ενώσεις, πολλές επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τα χρηματοοικονομικά τους αποθέματα.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών πολιτειών την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετη ενίσχυση κορονοϊού για επιχειρήσεις που υπόκεινται σε ιδιαίτερη πίεση.

Ο Υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια σήμαινε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει την πανδημία πολύ καλύτερα από οικονομική άποψη από άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης
Γερμανία: Η Μέρκελ θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier δήλωσε ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν κλείσει εδώ και περισσότερο από μισό χρόνο. Ένα επιπλέον οικονομικό βοήθημα Covid θα δίνεται τώρα σε αυτές τις εταιρείες στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα υπουργεία, η νέα επιχορήγηση είναι κλιμακωτή: Για όσο περισσότερο μια επιχείρηση είχε πτώση στις πωλήσεις τουλάχιστον 50%, τόσο υψηλότερη θα είναι και η επιχορήγηση.

Συγκεκριμένα, η νέα επιδότηση θα καταβληθεί από τον τρίτο μήνα της πτώσης των πωλήσεων και θα ανέρχεται σε 25% αυτόν τον μήνα – για τον τέταρτο μήνα θα αυξάνεται σε 35%, για πέντε ή περισσότερους μήνες σε 40#.

Συνολικά, 65 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προγραμματιστεί για ενίσχυση επιχειρήσεων για το 2021.

Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι πολλά από τα κονδύλια που είχαν προγραμματιστεί στον προϋπολογισμό δεν χρησιμοποιήθηκαν το 2020, επειδή η οικονομία σημείωσε ανοδική πορεία απότομα το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε ολοκληρωμένα προγράμματα οικονομικής βοήθειας.

Ωστόσο, οι επιχειρηματικές ενώσεις επικρίνουν επανειλημμένα ότι η βοήθεια φτάνει πολύ αργά και ότι το σύστημα χρηματοδότησης είναι πολύ περίπλοκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *