Γερμανία: Οι περιζήτητες θέσεις εργασίας

Γερμανία

Τι αναφέρει σχετική ανακοίνωση

Γερμανία: Η Γερμανία ψάχνει απεγνωσμένα να καλύψει θέσεις εργασίας. Το φθινόπωρο του περασμένου έτους, οι αρχές δήλωσαν ότι υπήρχε έλλειψη 390.000 εξειδικευμένων εργαζομένων.

Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να χαλαρώσει τη γραφειοκρατία και να αναθεωρήσει τις μεταναστευτικές πολιτικές ώστε να διευκολύνει τους υπηκόους τρίτων χωρών να έρθουν στη χώρα.

Αλλά πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία μπορεί επίσης να σκέφτονται να αλλάξουν καριέρα ή να στραφούν σε έναν συναφή τομέα, ιδίως μετά την πανδημία που άλλαξε τον κόσμο της εργασίας.

Η διεθνής μηχανή αναζήτησης εργασίας LinkedIn δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις θέσεις εργασίας που είναι περιζήτητες στη Γερμανία.

Αν και πολλές θέσεις στη Γερμανία απαιτούν να μιλάτε γερμανικά, πολλές εταιρείες είναι διεθνείς και ενθαρρύνουν τους αγγλόφωνους να υποβάλουν αίτηση.

Η λεγόμενη λίστα LinkedIn Jobs in Trend 2022 δείχνει τα 25 επαγγέλματα που έχουν αυξηθεί περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια σε σύγκριση με άλλες θέσεις.

Ο κατάλογος “επιτρέπει μια εικόνα για το πώς εξελίσσεται η αγορά εργασίας και τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες που παρουσιάζει – είτε θέλετε να αλλάξετε καριέρα, είτε να επανέλθετε στο εργατικό δυναμικό είτε να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας για μελλοντικές προκλήσεις”, αναφέρει το LinkedIn.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τις 25 κορυφαίες θέσεις για τους υποψηφίους σύμφωνα με το LinkedIn.

1. Σύμβουλος για τον δημόσιο τομέα (Berater*in für den öffentlichen Sektor)

Αρμοδιότητες: Παροχή συμβουλών σε δημόσιους και κυβερνητικούς φορείς σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της διοίκησης και των υποδομών.

2. Αναλυτής προϊόντων (Produktanalyst*in)

Αρμοδιότητες: Οι αναλυτές προϊόντων χρησιμοποιούν μετρήσεις για να αξιολογήσουν τα προϊόντα μιας εταιρείας προκειμένου να καθορίσουν αν ανταποκρίνονται στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς.

3. Ειδικός ή σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης (Beschäftigte in der Geschäftsentwicklung)

Αρμοδιότητες: Οι υπάλληλοι επιχειρηματικής ανάπτυξης αναπτύσσουν εταιρείες, εισέρχονται σε νέες αγορές και αξιολογούν τις ευκαιρίες πωλήσεων.

4. Διευθυντής βιωσιμότητας (Nachhaltigkeitsmanager*in)

Αρμοδιότητες: Οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τη διαχείριση της βιωσιμότητας εδρεύουν σε τμήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) και φροντίζουν για τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές μιας επιχείρησης.

5. Ειδικός ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (Cyber Security Spezialist*in)

Αρμοδιότητες: Σε αντίθεση με την ασφάλεια πληροφορικής, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν περιορίζεται στο περιβάλλον της δικής σας εταιρείας, αλλά παρακολουθεί και ευρύτερες απειλές από το διαδίκτυο, προκειμένου να αποκρούσει ιούς, Trojans ή ransomware.

6. Προγραμματιστής για μηχανική μάθηση (Entwickler*in für maschinelles Lernen)

Αρμοδιότητες: Οι προγραμματιστές μηχανικής μάθησης δημιουργούν τη λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη. Ερευνούν και σχεδιάζουν μοντέλα και αλγόριθμους που επιτρέπουν στις μηχανές να αναγνωρίζουν μοτίβα σε μεγάλους όγκους δεδομένων, μεταξύ άλλων

7. Ερευνητής εμπειρίας χρήστη (User Experience (UX) Researcher)

Αρμοδιότητες: Οι ερευνητές εμπειρίας χρηστών ανακαλύπτουν τι χρειάζονται και τι θέλουν οι χρήστες και προετοιμάζουν αυτά τα ευρήματα για προγραμματιστές, εμπόρους, σχεδιαστές και άλλους.

8. Ειδικός στη χρηματοδότηση ακινήτων (Spezialist*in für Immobilienfinanzierung)

Αρμοδιότητες: Οι ειδικοί στη χρηματοδότηση ακινήτων συνοδεύουν και συμβουλεύουν τους πελάτες από το αρχικό στάδιο της έρευνας για ακίνητα μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας και τη συμφωνία των οικονομικών ρυθμίσεων.

9. Επικεφαλής Δημοσίων Υποθέσεων (Leiter*in Public Affairs)

Αρμοδιότητες: Οι δημόσιες υποθέσεις έχουν ως στρατηγικό στόχο την ενσωμάτωση των συμφερόντων του εργοδότη στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων. Γνωστή και ως lobbying, η περιγραφή της θέσης εργασίας δεν πρέπει να συγχέεται με τις δημόσιες σχέσεις (εταιρική επικοινωνία).

Διαβάστε επίσης  Με περισσότερους από 100 εκθέτες η Γερμανία ως Τιμώμενη Χώρα στην 88η ΔΕΘ

10. Υπεύθυνος ασφάλειας πληροφοριών (Beauftragte*r für Informationssicherheit)

Αρμοδιότητες: Οι υπεύθυνοι ασφάλειας πληροφοριών προστατεύουν τα δεδομένα σε αναλογική και ψηφιακή μορφή. Για το σκοπό αυτό, διασφαλίζουν ότι τα ευαίσθητα δεδομένα είναι προσβάσιμα μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα ανά πάσα στιγμή.

11. Ειδικός στην απόκτηση ταλέντων (Spezialist*in für Talentakquise)

Αρμοδιότητες: Οι ειδικοί σε θέματα απόκτησης ταλέντων εντοπίζουν τους κατάλληλους υποψηφίους και φροντίζουν για τη στρατηγική ανάπτυξη του τμήματος απόκτησης ταλέντων.

12. Διευθυντής επέκτασης (Expansion manager)

Αρμοδιότητες: Οι διευθυντές επέκτασης συνοδεύουν την ανάπτυξη των εταιρειών και φροντίζουν για πράγματα όπως η αγορά ή η μίσθωση επαγγελματικών χώρων σε βέλτιστες τοποθεσίες.

13. Μηχανικός δοκιμών (Prüfingenieur*in)

Αρμοδιότητες: Αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες, ανελκυστήρες, βόλτες σε λούνα παρκ και αμέτρητες άλλες τεχνικές κατασκευές πρέπει να ελέγχονται τακτικά για την ασφάλειά τους. Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στο παιχνίδι οι μηχανικοί δοκιμών.

14. Υπάλληλος στον τομέα του μάρκετινγκ (Marketingmitarbeiter*in)

Αρμοδιότητες: Οι υπάλληλοι μάρκετινγκ (συνεργάτες) υποστηρίζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων μάρκετινγκ για εταιρείες και οργανισμούς.

15. Μηχανικός δεδομένων (Dateningenieur*in)

Αρμοδιότητες: Οι μηχανικοί δεδομένων ασχολούνται με τη συλλογή, την επεξεργασία και τον έλεγχο των δεδομένων.

16. Υπεύθυνος προσλήψεων προσωπικού (Personalreferent*in Recruiting)

Αρμοδιότητες: Οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν αγγελίες εργασίας και διάφορα κανάλια για την αναζήτηση κατάλληλων υποψηφίων για τις ανοικτές θέσεις εργασίας στην εταιρεία και την προσωπική πρόσληψη κατάλληλων υποψηφίων.

17. Διευθυντής στρατηγικών συνεργασιών (Manager*in Strategische Partnerschaften)

Σκοπός εργασίας: Οι διευθυντές στρατηγικών συνεργασιών είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη διατήρηση σχέσεων με επιχειρηματικούς εταίρους για την προώθηση της ανάπτυξης και της διανομής των δικών τους προϊόντων και υπηρεσιών.

18. Επικεφαλής ανάπτυξης λογισμικού (Leiter*in Softwareentwicklung)

Αρμοδιότητες: Οι Διευθυντές Ανάπτυξης Λογισμικού είναι υπεύθυνοι για όλα τα στάδια ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού. Ελέγχουν και δομούν τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την εκτέλεση.

19. Ειδικός στην επιστήμη των δεδομένων (Data science specialist)

Αρμοδιότητες: Οι ειδικοί της επιστήμης δεδομένων ή οι επιστήμονες δεδομένων βοηθούν τις εταιρείες να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων. Δημιουργούν μια δομημένη βάση δεδομένων από ακατέργαστα δεδομένα, αναλύουν τα δεδομένα και τα προετοιμάζουν με επιχειρηματικό υπόβαθρο γνώσεων.

20. Μηχανικός ρομποτικής (Robotik-Ingenieur*in)

Αρμοδιότητες: Οι μηχανικοί ρομποτικής αναπτύσσουν και προγραμματίζουν ρομπότ και άλλα ευφυή συστήματα υποβοήθησης, είτε για την ιατρική, τη γαστρονομία ή τα μελλοντικά αυτοκίνητα.

21. Συνεργάτης επενδύσεων (Investmentmitarbeiter*in)

Αρμοδιότητες: Σε ποιους τομείς αξίζει να επενδύσει κανείς, ποιες εταιρείες είναι κατάλληλες για εξαγορά. Αυτό ελέγχεται από τους διαχειριστές επενδύσεων μέσω παρατηρήσεων της αγοράς, χρηματοοικονομικών μοντέλων και διαδικασιών δέουσας επιμέλειας.

22. Υπεύθυνος ασφάλειας πληροφοριών (Chief Information Security Officer)

Αρμοδιότητες: Πολλές εταιρείες δεν αναζητούν μόνο επειγόντως αξιωματούχους ασφάλειας πληροφοριών (βλ. θέση 10), αλλά και οι ανώτερες θέσεις σε αυτόν τον επαγγελματικό τομέα παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση.

23. Διευθυντής στρατηγικών πωλήσεων (Manager*in im strategischen Vertrieb)

Αρμοδιότητες: Οι διευθυντές στρατηγικών πωλήσεων συνήθως φροντίζουν επιλεγμένους πελάτες-στόχους και υφιστάμενους πελάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνονται η προετοιμασία προσφορών και η διαπραγμάτευση τιμών.

24. Διευθυντής επικοινωνίας (Kommunikationsmanager*in)

Αρμοδιότητες: Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό στρατηγικών επικοινωνίας καθώς και την υλοποίηση εκστρατειών στα κοινωνικά δίκτυα ή την οργάνωση συναντήσεων με τον Τύπο και εκδηλώσεων.

25. Ειδικός συγγραφέας ιατρικής (Fachautor*in Medizin)

Αρμοδιότητες: Οι συγγραφείς ιατρικών κειμένων συντάσσουν έγγραφα σε ιατρικό πλαίσιο, όπως εκθέσεις μελετών για επιστημονικά περιοδικά, κείμενα για ρυθμιστικές αρχές και ενημερωτικά δελτία για φάρμακα – αλλά και δημοσιογραφικά κείμενα για ιστότοπους ή περιοδικά.

Πηγή: grland.info