Γερμανία: Τι θα ακολουθήσει μετά το μερικό lockdown, αύριο ο πρώτος απολογισμός

Γερμανία φαγητό κορονοϊό

Πιθανότατα μέχρι την Ανοιξη οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, καθώς παρά το lockdown, οι αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων παραμένουν υψηλοί.

Στη Γερμανία υπάρχει ανησυχία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πιθανότητα οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού θα κρατήσουν μέχρι την Ανοιξη.

Ναι μεν στη Γερμανία υπάρχει lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου και θα διατηρηθεί για ολόκληρο το μήνα, ωστόσο η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 δεν έχει περιοριστεί.

Το κρατικό ινστιτούτο λοιμωξιολογίας Ρομπερτ Κοχ στη Γερμανία ανακοίνωσε το πρωί 16.967 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, την περασμένη Κυριακή ήταν 16.017. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, «υπό την παρούσα κατάσταση δεν θα πρέπει να αναμένονται χαλαρώσεις» από την αυριανή τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Στην ημερησία διάταξη είναι η αξιολόγηση των περιορισμών που ισχύουν αυτό τον μήνα.

Δύσκολα τα πράγματα στην οικονομία – Αύριο ο πρώτος απολογισμός στη Γερμανία

Την ίδια άποψη με τον κ. Ζάιμπερτ εκφράζουν πολλοί πρωθυπουργοί. Ο Βαυαρός Μάρκους Ζέντερ ζητά μάλιστα είτε μια παράταση των περιορισμών είτε την επιβολή ακόμη πιο αυστηρότερων μέτρων. Οπως ενδεικτικά δηλώνει στην κυριακάτική Bild, «όποιος χαλαρώσει νωρίς, ρισκάρει τα Χριστούγεννα.»

Η απόφαση της επιβολής lockdown τον Νοέμβριο είχε ληφθεί με το σκεπτικό να μειωθούν οι ρυθμοί διάδοσης της πανδημίας για να μπορέσουν οι πολίτες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς.

Αυτή η προοπτική τίθεται εν αμφιβόλω. Μιλώντας στην Bild ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν για τους «επόμενους τέσσερις ως πέντε μήνες.» Μέχρι στιγμής βλέπει “ελάχιστα περιθώρια” για το άνοιγμα εστιατορίων και κινηματογράφων.

Στόχος είναι να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά το κύμα των λοιμώξεων. Οπως επισημαίνει, η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει μια κατάσταση όπου συνεχώς θα επιβάλλονται και θα ανακαλούνται περιορισμοί.

Διαβάστε επίσης
Νίκος Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι 18 περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Αύριο Δευτέρα (16/11) η καγκελάριος Μέρκελ και οι 16 πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων προχωρούν σε έναν πρώτο απολογισμό των μέτρων. Το ενδεχόμενο έστω και μερικής χαλάρωσης των περιορισμών μπορεί να αποκλειστεί, όπως εκτίμησε την Παρασκευή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ.

Με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων το ερώτημα που τίθεται περισσότερο είναι τι θα ακολουθήσει εάν τα ήδη αυστηρά μέτρα δεν αποφέρουν καρπούς;

Τι θα έρθει μετά; Τι θα γίνει τον Δεκέμβριο; Τι θα συμβεί δηλαδή εάν αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Ο Εμπορικός Σύνδεσμος Γερμανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ενα νέο κλείσιμο των καταστημάτων «θα σήμαινε για πολλούς, ειδικά για τις επιχειρήσεις ένδυσης, το τέλος», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του συνδέσμου Στέφαν Γκεντ.

Οι εκτιμήσεις θέλουν έως και 50.000 λουκέτα καταστημάτων λιανικής στις γερμανικές μεγαλουπόλεις. Ο υπουργός Οικονομικών Σολτς έχει προϊδεάσει ήδη για νέα πακέτα στήριξης των επιχειρηματιών. Σε κατάσταση συναγερμού τελεί όμως και η εστίαση, με ξενοδόχους και εστιάτορες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Στόχος των μέτρων του Νοεμβρίου ήταν να δουλέψουν τα καταστήματα και η εστίαση «κανονικά» τον Δεκέμβριο και να μπορέσουν να περάσουν οι περισσότεροι άνθρωποι τα Χριστούγεννα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τουλάχιστον με την οικογένειά τους. Εντούτοις οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί στο μεταξύ ότι οι φετινές γιορτές θα είναι τελείως διαφορετικές. Ειδικά για τους επιχειρηματίες.

Πηγή: dw.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *