Ιαπωνία: Πιθανόν από κομμάτια τρυπημένων φιαλιδίων οι μολύνσεις στα εμβόλια της Moderna

Moderna κορονοϊός

Θα συνεχιστούν οι έρευνες και τα Μέσα θα ενημερωθούν σχετικά

Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνία δήλωσε σήμερα (31/8) πως οι προσμείξεις που βρέθηκαν σε εμβόλια κατά του κορονοϊού της Moderna, είναι πιθανό να δημιουργήθηκαν από το λάθος τρύπημα των φιαλιδίων με τη βελόνα των συριγγών.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή σταμάτησε προσωρινά η χορήγηση κάποιων δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού της Moderna στην Οκινάουα στην Ιαπωνία, μετά τον εντοπισμό προσμείξεων σε φιαλίδια και σύριγγες. Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργότερα ότι μπορεί να μην τοποθετήθηκαν σωστά οι σύριγγες στα φιαλίδια και να έσπασαν κομμάτια από το ελαστικό πώμα τους.

«Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος (για τις προσμείξεις) έχουμε ακούσει ότι δεν είναι θέμα ασφάλειας ή άλλα ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νοριχίσα Ταμούρα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστο ξένα σωματίδια να εισέλθουν σε ένα φιαλίδιο, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια. «Θα συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες και θα ενημερώσουμε σχετικά», πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία, λόγω του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του ιού. Ο αγώνας για την ενίσχυση των εμβολιασμών στη χώρα έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των καθυστερήσεων στις εισαγωγές εμβολίων και στον εντοπισμό των προσμείξεων σε ορισμένες δόσεις του εμβολίου της Moderna, η οποία οδήγησε στην αναστολή της χρήσης τριών παρτίδων την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: "Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας και στις μεταλλάξεις"

Ο Τάρο Κόνο, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να επιταχύνει την μεταφορά εμβολίων σε δήμους που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις κρατήσεις ραντεβού για εμβολιασμό λόγω ελλείψεων που αντιμετωπίζουν.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τώρα πότε και πώς να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, οι οποίες μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για να διατηρηθεί η ανοσία από τον ιό, αλλά προς το παρόν επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού του κόσμου με τις πρώτες δύο δόσεις, δήλωσε ο Κόνο σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *