Ινδονησία: Φέτος πέθαναν 74 παιδιά από οξεία νεφρική ανεπάρκεια – Ερευνάται το μυστήριο

Ινδονησία

Θα γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις για σιρόπια για τον βήχα

Την αποκάλυψη πως φέτος πέθαναν 74 παιδιά από οξεία νεφρική ανεπάρκεια έκανε σήμερα (19/10) ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τη Σίτι Νάντια Ταρμίζι, στέλεχος του υπουργείου Υγείας, έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο 189 περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας παιδιών στη χώρα. Στην πλειονότητά τους, ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Τα 74 από αυτά πέθαναν.

«Δεν έχουμε (σ.σ. εξιχνιάσει) την αιτία ακόμη, το ερευνάμε», τόνισε η αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πριν από λίγο διάστημα, οι αρχές στην Γκάμπια έκαναν λόγο για σχεδόν 70 θανάτους παιδιών στα οποία χορηγήθηκε σιρόπι παρακεταμόλης για τον βήχα και την καταρροή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε πως τέσσερα σιρόπια της ινδικής εταιρείας Maiden Pharmaceuticals Ltd, με έδρα το Νέο Δελχί, που πωλούνταν στη Ζάμπια περιείχαν «απαράδεκτα» υψηλά επίπεδα διαιθυλαινογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που χρησιμοποιούνται ως αντιψυκτικά και η κατάποσή τους μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Διαβάστε επίσης  Εφυγε από τη ζωή ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Οικονόμου

Αν και στελέχη του οργανισμού τροφίμων της Ινδονησίας διαβεβαίωσαν πως τα προϊόντα αυτά δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, κατόπιν ανακοίνωσαν πως απαγορεύουν τη χρήση των επίμαχων συστατικών σε όλα τα φαρμακευτικά σιρόπια για παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας λέει πως βρίσκεται σε επαφή με τους ειδικούς του Οργανισμού που ερευνούν τα περιστατικά στην Γκάμπια.

Σε επιστολή του υπουργείου με χθεσινή ημερομηνία (Τρίτη 18η Οκτωβρίου) που περιήλθε σε γνώση του Reuters, δίνεται εντολή να συλλεχθούν από τα νοσοκομεία δείγματα όλων των σκευασμάτων που έδωσαν οι οικογένειες στα παιδιά τους, προκειμένου να διενεργηθούν εσπευσμένα τοξικολογικές εξετάσεις.

Στην επιστολή, το υπουργείο αναφέρει πως θα ανασταλεί η πώληση όλων των σιροπιών για παιδιά. Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σήμερα.