Ιράν: Οι αρχές συνεχίζουν να αρνούνται στον πατέρα της Αμινί τα επίσημα αρχεία για τον θάνατο της

Ιράν

Αρνούνται επίσης την δολοφονία της

Οργή προκαλεί η επιμονή των αρχών του Ιράν να αρνούνται να δώσουν στον πατέρα της αδικοχαμένης Μαχσά Αμινί τα επίσημα αρχεία για τον θάνατο της.

“Κανένας δεν μου δίνει μια απάντηση για τον θάνατο της κόρης μου”, δήλωσε ο Αμζάντ Αμινί, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Οι αρμόδιες αρχές “όπως και η ιατροδικαστική υπηρεσία δεν μου επιτρέπουν καν να δω τα αρχεία”, υπογράμμισε.

Αντ’ αυτού του είπαν ότι πρέπει να κάνει υπομονή, συνέχισε.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί του υποσχέθηκε ότι ο θάνατος της κόρης του θα ερευνηθεί, “αλλά μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει γίνει”, είπε επίσης ο πατέρας της Αμινί, όπως μετέδωσε το site Eghtesad-News.

Οι δικηγόροι της Αμινί είχαν ζητήσει από τις δικαστικές αρχές πρόσβαση στα αρχεία και τα βίντεο από τις κάμερες της αστυνομίας.

Η Αμινί πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν σε κώμα, αλλά τα αίτια του θανάτου της παραμένουν άγνωστα.

Διαβάστε επίσης
Ιστορική απόφαση στο Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών

Είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών του Ιράν ενώ επισκεπτόταν με την οικογένειά της την Τεχεράνη τον περασμένο μήνα επειδή λίγες τούφες από τα μαλλιά της φαινόντουσαν έξω από την μαντίλα της, πράγμα το οποίο συνιστά παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα της χώρας για τις γυναίκες.

Αρνείται τα πάντα η αστυνομία

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς της συνέβη ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, το πασιφανές πάντως είναι ότι δολοφονήθηκε.

Η αστυνομία ηθών απορρίπτει τις κατηγορίες και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι δεν ευθύνεται η αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η νεαρή γυναίκα πέθανε από ανακοπή που έπαθε ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα.

Μετά τον θάνατό της, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Ιράν κατά της κυβέρνησης. Αυτόπτες μάρτυρες στην Τεχεράνη δήλωσαν ότι και οι δυνάμεις ασφαλείας και οι διαδηλωτές γίνονται ολοένα και πιο βίαιοι.

Σοκάρει το βίντεο που δείχνει νεαρό να ξυλοκοπείται βάναυσα από την αστυνομία, ενώ επιχειρούν και να τον δολοφονήσουν.