Ισπανία: Σε οίκους ευγηρίας το 1/3 των νεκρών από τον κορονοϊό

Ιταλία κορονοϊός κορονοϊού κορονοϊό Γερμανία Κίνα Γαλλία Ισπανία Βέλγιο Ιράν Ισπανία Γερμανία Γαλλία

Σοκαριστικό στατιστικό

Διαμένοντας σε οίκο ευγηρίας είναι ο ένας στους τρεις νεκρούς από τον κορονοϊό στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, συνολικά 1.307 ηλικιωμένοι που έμεναν σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Ο τραγικός αυτός αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων από κορονοϊό στην Ισπανία, όπως μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο Cadena Ser, αναθεωρώντας προς τα επάνω την προηγούμενη ανάλυσή του που έκανε λόγο μόνο για 397 θανάτους.

Μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης, έχουν πεθάνει 855 τρόφιμοι γηροκομείων από την έναρξη της πανδημίας.

Ο σταθμός επικαλέστηκε στοιχεία που συνέλεξαν τα τοπικά παραρτήματά του σε όλη την Ισπανία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι οίκοι ευγηρίας, οι ηλικιωμένοι ένοικοι των οποίων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία.

655 θάνατοι στην Ισπανία από τον κορονοϊό

Η Ισπανία κατέγραψε 8.578 νέα κρούσματα κορονοϊού και 655 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες.

Κάτι που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 4.000.

Τα κρούσματα της επιδημίας του κορονοϊού στην Ισπανία αυξήθηκαν στα 56.188, από 47.610 χθες. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 4.089, έναντι 3.434 την Τετάρτη.

Πως ξέφυγε η κατάσταση στην Ισπανία

Με την Ισπανία να έχει ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών από τον νέο κορονοϊό την Κίνα, τη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, ο Guardian περιγράφει σε δημοσίευμά του πώς η χώρα έφτασε σε αυτή την κατάσταση μόλις σε 18 ημέρες.

Σημειώνει ότι το Σάββατο 7 Μαρτίου, 24 ώρες πριν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσουν σε όλη την Ισπανία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και 9.000 οπαδοί του Vox φτάσουν στη Μαδρίτη για εκδήλωση του ακροδεξιού κόμματος, οι Aρχές στη βόρεια περιοχή της Λα Ριόχα λάμβαναν κάποιες δύσκολες αποφάσεις .

Εκείνο το Σαββατοκύριακο η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 430 κρούσματα του κορωνοϊού. Και επειδή 60 από αυτά προέρχονταν από κηδεία στη Χώρα των Βάσκων, η περιφερειακή κυβέρνηση της Λα Ριόχα έδωσε εντολή για καραντίνα ολόκληρων τμημάτων μιας γειτονιάς στη μικρή πόλη Χάρο.

Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα, η Ισπανία επιβεβαίωσε, χθες, 47.610 κρούσματα και 3.434 νεκρούς, περισσότερους θανάτους από την Κίνα.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% των θυμάτων κορονοϊού της χώρας, διαμαρτύρονται για την έλλειψη βασικού εξοπλισμού προστασίας, ένα παγοδρόμιο στη Μαδρίτη έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο, ενώ ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο, υπενθυμίζει ο Guardian.

To συνεδριακό κέντρο που μετατράπηκε σε νοσοκομείο στη Μαδρίτη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για μερικές από αυτές τις 18 μέρες η ζωή συνεχιζόταν  κανονικά, τα τραπέζια και οι καρέκλες άρχισαν να ξαναβρίσκουν τη θέση τους σε πεζοδρόμια έξω από μπαρ και καφετέριες, και τα πάρκα άρχισαν να γεμίζουν με κόσμο που έκανε πικ νικ καθώς ο χειμώνας έφευγε.

Ακόμα και με σημεία του Χάρο να έχουν τεθεί σε καραντίνα εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου, ο Φερνάντο Σιμόν, ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για έκτακτες ανάγκες υγείας, ανέφερε ότι ο κόσμος έπρεπε να αποφασίσει μόνος του για τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό, στην περίπτωση που  συμμετείχε σε συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. «Αν ο γιος μου με ρωτήσει αν μπορεί να πάει, θα του έλεγα να κάνει ό,τι θέλει», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας στην Ισπανία

Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian, οι διαδηλώσεις προχώρησαν, όπως και η τεράστια συγκέντρωση στη Μαδρίτη του Vox, όπως και αμέτρητα αθλητικά γεγονότα. Τρεις υπουργοί της Ισπανίας, που όλοι πήγαν σε διαδηλώσεις εκείνη την Κυριακή, έχουν κολλήσει τον κορονοϊό, όπως και η Begoña Gómez, σύζυγος του πρωθυπουργού της χώρας. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν και ο αρχηγός του Vox και ο γενικός γραμματέας.

Η ανησυχία ξεκίνησε στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου, όταν, με 1.646 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η περιφερειακή κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, όπως και διάσημα μουσεία.

Παρόμοια μέτρα ελήφθησαν και σε άλλες περιοχές σύντομα. Το απόγευμα της 12ης Μαρτίου, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε εντολή περίπου 70.000 άνθρωποι σε 4 δήμους της περιοχής της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.

Η αργοπορημένη απόφαση Σάντσεθ για καραντίνα

Καθώς η πίεση στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εντεινόταν, ο κόσμος άρχισε να κάνει αγορές πανικού, να αγοράζει χαρτί υγείας και να ψωνίζει μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Οι δρόμοι στη Μαδρίτη ήταν άδειοι.

Στη συνέχεια, και μία εβδομάδα μετά την καραντίνα στην πόλη Χάρο, το αναπόφευκτο τελικά συνέβη: Ο Σάντσεθ διέταξε την επιβολή καραντίνας σε ολόκληρη την Ισπανία για δύο εβδομάδες.

Για πολλούς στην Ισπανία, το εθνικό lockdown ήρθε πολύ αργά, σημειώνει σχετικά ο Guardian.

Αυτή η εβδομάδα, η οποία αποδείχτηκε τραγική, ξεκίνησε με τον υπουργό Άμυνας να αποκαλύπτει ότι επιστρατεύτηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας με την απολύμανση κατοικιών που είχαν βρεθεί ηλικιωμένοι εγκαταλελειμμένοι και νεκροί στα κρεβάτια τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *