Ισραήλ: O Νετανιάχου εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Νιετανάχου

Βρίσκεται κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Ισραήλ εξασφάλισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του, Λικούντ, με το εβραϊκό υπερορθόδοξο κόμμα Shas.

Έτσι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται πλέον κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η δεξιά συμμαχία του Νετανιάχου επικράτησε στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Αυτή ήταν η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια και η χώρα βρισκόταν αυτό το διάστημα εν μέσω πολιτικής δίνης.

Η συμπόρευσή του εντολοδόχου πρωθυπουργού του Ισραήλ, όμως, με ακροδεξιά κόμματα έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

«Κάναμε ακόμη ένα βήμα προς τον σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης η οποία θα υπηρετεί όλους τους πολίτες του Ισραήλ», ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα ο Χρήστος Χατζηβασιλείου

Χάρη στη συμφωνία με το Shas ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκεντρώνει 64 έδρες σε σύνολο 120 που έχει το κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσέτ, αν και μένει να υπογραφεί το τελικό κείμενο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Βάσει της συμφωνίας ο επικεφαλής του Shas, Άριε Ντέρι, θα αναλάβει τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης του κυβερνητικού συνασπισμού και στο δεύτερο μισό της θητείας του θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ντέρι θα είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Άριε Ντέρι, ένας βετεράνος πολιτικός του Ισραήλ, καταδικάστηκε πέρυσι για φορολογική απάτη, αλλά δεν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης βάσει συμφωνίας την οποία είχε συνάψει με τις αρχές. Η Κνεσέτ θα χρειαστεί να περάσει νομοθεσία ώστε να μπορέσει να αναλάβει υπουργική θέση.