Ισραηλινή περιγράφει τα όσα έζησε στα υπόγεια της Χαμάς: “Μου πήραν το μηχάνημα οξυγόνου”

Γάζα πόλεμος Ισραήλ

Οι αποκαλύψεις που έκανε για την κατάσταση που βίωσε

Μία ηλικιωμένη Ισραηλινή όμηρος της Χαμάς, περιγράφει τον τρόμο που έζησε στις σήραγγες όπου την κρατούσαν αιχμάλωτη και χωρίς το μηχάνημα οξυγόνου της.

Η 77χρονη Margalit Moses συμμετείχε στην εβραϊκή γιορτή Χανουκά όπου τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων και προσευχήθηκαν για όσους εξακολουθούν να αγνοούνται. Η ηλικιωμένη γυναίκα μίλησε για τον χρόνο και τις μέρες που δεν περνούσαν όσο ήταν αιχμάλωτη.

Τόσο η ίδια όσο και οι οικογένειες των απαχθέντων απαιτούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς εδώ και τώρα για την απελευθέρωσή τους. Οι οικογένειες των αγνοουμένων εθεάθησαν να κλαίνε καθώς άναβαν κεριά ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.

Η κυρία Moses ηγήθηκε της έκκλησης σε ένα ισχυρό βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου μίλησε για τον χρόνο που ήταν αιχμάλωτη στις υπόγειες σήραγγες της μετά την αρπαγή της από το κιμπούτς Νιρ Οζ.

«Τη νύχτα πρέπει να είμαι συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα οξυγόνου και το πήρα μαζί μου στη Γάζα για να μπορώ να κοιμηθώ. Ένας από τους τρομοκράτες που θύμωσε μαζί μου, μου πήρε τη συσκευή παρόλο που του είπα ότι ήταν το οξυγόνο μου.

Του μίλησα στα αραβικά και κατάλαβε το νόημα, αλλά δεν τον ένοιαζε. Επί 49 ημέρες δεν κοιμήθηκα. Ήταν πολύ δύσκολο. Υπήρχαν ψυχικές δυσκολίες, υπήρχαν σωματικές δυσκολίες και κάθε μέρα που περνούσε γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Το να είσαι όμηρος στις σήραγγες είναι μια αφόρητη κατάσταση. Πρέπει να ελευθερώσουν τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό».

Η 72χρονη Adina Moshe, η οποία απελευθερώθηκε μετά από 49 ημέρες, είπε ότι υπάρχουν ακόμα παγιδευμένοι «πολύ παλιοί» φίλοι της από το Kibbutz της.
Omiros1

Είπε: «Είναι όλοι ηλικιωμένοι με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις και χωρίς τα κατάλληλα φάρμακα. ‘Όταν ήμουν εκεί, η κατάσταση του φαγητού επιδεινωνόταν συνεχώς. Καταλήξαμε να τρώμε μόνο ρύζι. Σας ικετεύω… Παρακαλώ κάντε τα πάντα για την απελευθέρωσή τους, μόνο έτσι θα μπορέσω να αναρρώσω. Μέχρι να επιστρέψουν, η καρδιά μου είναι εκεί και δεν θα μπορέσω να συνέλθω».

Οι οικογένειες και οι αγαπημένοι των αγνοουμένων με δάκρυα στα μάτια άναβαν κεριά στο τραπέζι για τους αγνοούμενους στην πλατεία Ομήρων.

Ανάμεσά τους ήταν και η 64χρονη Debi Paz της οποίας η 18χρονη κόρη φίλης της είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα.

«Ελπίζω σε ένα θαύμα. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα – δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. 64 ημέρες περιμένουμε. ‘Είναι μόνο ένα παιδί – ήταν στο στρατό για ένα μήνα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ζώα. Χειρότεροι από τα ζώα, είναι διάβολοι».

Η 35χρονη Yoel Mendelsohn, εθεάθη να κλαίει καθώς αγκάλιαζε τον σύζυγό της, Yoel.

Ο κ. Mendelsohn δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις οικογένειες των αγνοουμένων .Ένας από τους φίλους μου ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν. Το να βρίσκομαι εδώ είναι σαν να στέκομαι σε μια ανοιχτή πληγή».

Ο Eran Herooti, 48 ετών, ήρθε επίσης για να δείξει την υποστήριξή του μαζί με τη σύζυγό του Ifat: «Είναι σημαντικό να δείξουμε την υποστήριξή μας, καθώς κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στα νύχια της άρρωστης και κακής Χαμάς». Η κυρία Herooti πρόσθεσε: «Είναι σαν να συμμετέχουμε σε κάτι που είναι πολύ μεγαλύτερο από τον καθένα μας. Είναι αλληλεγγύη».

Πηγή: protothema.gr