Καλιφόρνια: Πολίτες αναστατώθηκαν από περίεργες λωρίδες φωτός στον ουρανό (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλιφόρνια μυστήριο φως ουρανός

Κράτησαν περίπου 40 δευτερόλεπτα

Την ταραχή των πολιτών του Σακραμέντο στην Καλιφόρνια προκάλεσαν κάποια μυστήρια σημάδια φωτός που εμφανίστηκαν στον ουρανό.

Την Παρασκευή, κάτοικοι της περιοχής, αντίκρισαν το θέαμα και αμέσως ξεκίνησαν να βγάζουν βίντεο και φωτογραφίες.

Ο Τζέιμι Χερνάντες ήταν σε μία μπυραρία όταν κάποιοι από την παρέα του παρατήρησαν τα φώτα. Ο ίδιος άρχισε να τραβάει βίντεο και το «θέαμα» έληξε σε περίπου 40 δευτερόλεπτα, όπως είπε.

Ο ιδιοκτήτης ζυθοποιίας δημοσίευσε το βίντεο του στο Instagram, ρωτώντας αν κάποιος μπορούσε να λύσει το μυστήριο.

Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν εξήγησε το φαινόμενο, σε συνέντευξή του στο Associated Press δήλωσε ότι είναι 99,9% βέβαιος ότι οι λωρίδες φωτός προέρχονται από διαστημικά συντρίμμια που καίγονται.

Ο αστρονόμος είπε ότι ένα ιαπωνικό πακέτο επικοινωνιών που μετέφερε πληροφορίες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε έναν δορυφόρο επικοινωνιών και στη συνέχεια πίσω στη Γη κατέστη παρωχημένο το 2017 όταν ο δορυφόρος αποσύρθηκε.

Ο εξοπλισμός, βάρους 310 κιλών, απορρίφθηκε από τον διαστημικό σταθμό το 2020 επειδή καταλάμβανε πολύτιμο χώρο και κάηκε εντελώς κατά την επανείσοδο.

Τα φλεγόμενα κομμάτια των συντριμμιών δημιούργησαν μια «θεαματική παράσταση φωτός στον ουρανό», είπε ο ΜακΝτάουελ. Εκτίμησε ότι τα συντρίμμια είχαν περίπου 40 μίλια ύψος, «τρέχοντας» με χιλιάδες μίλια την ώρα.

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη διαδρομή επανεισόδου πάνω από την Καλιφόρνια για το Σύστημα Επικοινωνίας Inter-Orbit και ο χρόνος ταιριάζει με αυτό που είδαν οι άνθρωποι στον ουρανό, πρόσθεσε.