Κινδυνεύει να βρεθεί στο σκαμνί ο Κιλιτσντάρογλου – Αντιμετωπίζει 28 αγωγές

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Χάνει την ασυλία του εφόσον δεν είναι βουλευτής

Δύσκολα τα πράγματα για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καθώς εκτός από την βαριά ήττα του, τώρα θα έχει να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο να βρεθεί στο σκαμνί, λόγω 28 αγωγών που εκκρεμούν.

Ολα αυτά θα συμβούν καθώς ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χάνει πλέον την βουλευτική ασυλία του και είναι πιθανό να βρεθεί στο σκαμνί.

Η τρέχουσα ασυλία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα λήξει επίσημα στις 2 Ιουνίου, οπότε και θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία αντιμετωπίζει τώρα 40 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 28 αφορούν σε αγωγές εναντίον του που είχαν «παγώσει» λόγω της ασυλίας του, η οποία βέβαια, δεν θα υπάρχει πια και έτσι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να βρεθεί στο σκαμνί.

Οι 16 απ’ αυτές βασίζονται στις κατηγορίες της «προσβολής, απειλής και συκοφαντικής δυσφήμισης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής Deutsche Welle. Με απόφαση εισαγγελέα οι κατηγορίες αυτές μπορούν να πάρουν μετά τις 2 Ιουνίου τον δρόμο προς τα δικαστήρια με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η ασπίδα της ασυλίας.

Διαβάστε επίσης  Μεγάλη έκρηξη σε πολυκατοικία στην Τουρκία - Τουλάχιστον ένας νεκρός (ΒΙΝΤΕΟ)

Το φυλλάδιο για την σύνδεση Ερντογάν – Γκιουλέν

Μία από τις κατηγορίες που πιθανόν απαγγελθούν κατά του Κιλιτσντάρογλου αφορά σε ένα φυλλάδιο του 2020, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς η σύνδεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το δίκτυο Γκιουλέν. Στο φυλλάδιο, χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν μαζί.

Πηγές προσκείμενες στον Κιλιτσντάρογλου δήλωσαν ότι εάν ξεκινήσει επίσημα μια αγωγή σχετικά με το εν λόγω φυλλάδιο, ο ηγέτης του CHP θέλει να προσέλθει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και να μιλήσει για τη σχέση του ΑΚΡ με το δίκτυο Γκιουλέν.

Οι άλλοι ηγέτες της συμμαχίας

Το ίδιο πρόβλημα με την άρση της ασυλίας τους ίσως έχουν και οι άλλοι ηγέτης της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, καθώς κι εκείνοι δεν θα είναι βουλευτές, άρα χάνουν την ασυλία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγγελείς μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους στείλουν στο σκαμνί, αν αρχίσουν οι αγωγές εις βάρος τους.

Για την Μεράλ Ακσενέρ, μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα από το 2016 για τη σχέση της με τον Γκιουλέν.