Κλείνει τα σύνορα για τους Κινέζους η Ρωσία

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους Κινέζους πολίτες, λόγω των δραστικών μέτρων που λαμβάνει για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Η απαγόρευση αυτή αφορά τους Κινέζους που θέλουν να μεταβούν στη Ρωσία για εργασία, για ιδιωτική επίσκεψη, για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή για τουρισμό.

Σύμφωνα με την Τατιάνα Γκολίκοβα, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που είναι αρμόδια για θέματα Υγείας, πρόκειται για «προσωρινό μέτρο».

Η απόφαση πάρθηκε «λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας στην Κίνα και του γεγονότος ότι Κινέζοι πολίτες συνέχισαν να αφίκνυνται στο ρωσικό έδαφος», εξήγησε η Γκολίκοβα, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Πάρα πολλοί Κινέζοι βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία –τουρίστες, σπουδαστές και εργαζόμενοι– ενώ τα ρωσικά αεροδρόμια χρησιμοποιούνται μαζικά ως διαμετακομιστικοί κόμβοι μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.

Οι ρωσικές αρχές έχουν λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 1.900 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Έχουν κλείσει τα σύνορα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων, με την Κίνα, διέκοψαν τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών και περιόρισαν τις αεροπορικές πτήσεις προς τις κινεζικές πόλεις.

Επισήμως δεν υπάρχουν πλέον ασθενείς του νέου κορονοϊού στη Ρωσία, αφού οι μοναδικοί δύο, που ήταν Κινέζοι πολίτες, πήραν εξιτήριο την περασμένη εβδομάδα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν.

Οι μάσκες

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο παρότι δεν είναι σαφές πόσο εύκολο είναι αυτό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κρούσματα ήταν άνθρωποι που είτε βρέθηκαν στην κινεζική πόλη Ουχάν–το επίκεντρο της μόλυνσης–είτε ήταν συγγενείς των ανθρώπων που μολύνθηκαν ή ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λένε στη Ρωσία .

Η μετάδοση γίνεται πιθανόν μέσα από την επαφή με ένα μολυσμένο πρόσωπο μέσω των σωματιδίων στον αέρα από το φτάρνισμα ή τον βήχα.

Ο ιός μεταδίδεται επίσης αν κάποιος αγγίξει ένα μολυσμένο άτομο ή αντικείμενο και μετά αγγίξει το στόμα του, την μύτη ή τα μάτια του.

“Οι περιστάσεις όπου απαιτούνται μάσκες είναι όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα πλήθος…ή αν φροντίζεις κάποιον που έχει μολυνθεί.

Αν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, φόρα μια χειρουργική μάσκα”, δήλωσε στο Reuters Global Markets Forum η Άντζελα Ράσμουσεν, μια ιολόγος στο Κέντρο για την Μόλυνση και την Ανοσία του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.

Άλλοι ειδικοί έχουν πει ότι οι ιατρικές μάσκες μιας χρήσης μπορεί να μην εφαρμόζουν αρκετά καλά ώστε να προλαμβάνουν πιθανή μόλυνση από τον ιό, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι ο λανθασμένος χειρισμός της μάσκας–όπως το να πιάσει κάποιος το μπροστινό μέρος της–αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης της μόλυνσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *