Κορονοϊός: «Στηρίζουν» το ρωσικό εμβόλιο Ισραήλ και Φιλιππίνες

Pfizer εμβόλιο Ελλάδα Ρωσία ΗΠΑ εμβόλια κορονοϊός Ινδία τεστ αντισωμάτων

Τι αναφέρεται από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών

Το Ισραήλ θα εξετάσει το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να το αγοράσει, εάν θεωρήσει ότι είναι ένα «σοβαρό προϊόν», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εμβόλιο για την COVID-19, ύστερα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους. Ο Ρώσος υπουργός Υγείας απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές.

«Παρακολουθούμε με προσοχή κάθε έκθεση, ανεξάρτητα από τη χώρα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ήδη συζητήσει τις εκθέσεις από το ερευνητικό κέντρο στη Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου».

«Εάν πεισθούμε ότι είναι σοβαρό προϊόν, θα προσπαθήσουμε επίσης να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω αυταπάτες. Το προσωπικό των επαγγελματιών του υπουργείου εργάζεται σε αυτό όλη την ώρα. Το εμβόλιο δεν θα έρθει αύριο», δήλωσε.

Το Ισραήλ αναπτύσσει το δικό του υποψήφιο εμβόλιο και σκοπεύει να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους το νωρίτερο τον Οκτώβριο. Έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τη Moderna και την Arcturus Therapeutics για τη δυνατότητα αγοράς των πιθανών τους εμβολίων.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε δηλώνει εθελοντής για τις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δέχθηκε να χρησιμεύσει ως πειραματόζωο και να εμβολιασθεί με το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Διαβάστε επίσης  Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - "Καμιά σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις" λέει η Τεχεράνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η δήλωσή του έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανάπτυξης, από τη χώρα του, του «πρώτου» εμβολίου κατά της Covid-19 που εξασφαλίζει «ανοσία διαρκείας».

Ωστόσο πολλοί δυτικοί επιστήμονες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε αυτό το εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντέδρασε επιφυλακτικά, υπενθυμίζοντας πως η «προέγκριση» και η ομολογοποίηση ενός εμβολίου περνούν από «αυστηρές» διαδικασίες.

Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν εμπόδισαν ωστόσο την Μανίλα να προσφερθεί για να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές που προτείνονται από τη Ρωσία.

Οι φιλιππινέζικες υγειονομικές αρχές ανέφεραν πως συναντήθηκαν με το ρωσικό κέντρο Γκαμαλέγια που παρασκεύασε το εμβόλιο.

Επίσης ο πρόεδρος των Φιλιππίνων εξέφρασε τη «μεγάλη εμπιστοσύνη» του στις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τη Ρωσία για να μπει τέλος στην πανδημία.

«Πιστεύω πως το εμβόλιο που παρασκευάσατε είναι αληθινά καλό για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο Ντουτέρτε.

«Θα είμαι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει», δήλωσε τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, ο Χάρι Ροκ, εξήγησε σήμερα πως ο πρόεδρος δεν αστειευόταν.

«Είναι μεγάλος. Μπορεί να θυσιάσει τη ζωή του για τον φιλιππινέζικο λαό», τόνισε ο Ροκ.

Μια τεχνική ομάδα της φιλιππινέζικης κυβέρνησης συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του Επιδημιολογικού και Μικροβιολογικού Κέντρου Ερευνών Νικολάι Γκαμαλέγια για να συζητήσουν για τα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών που θα γίνουν στις Φιλιππίνες, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Μαρία Ροσάριο Βεργκέιρε.

Η χώρα αυτή των περίπου 107 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζει να δίνει μάχη εναντίον της επιδημίας του κορονοϊού, ο οποίος έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 143.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.400.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *