Κροατία: Αυξήθηκαν οι τιμές στα προϊόντα μετά και την είσοδο στο ευρώ

Οι απόψεις στην χώρα διαφέρουν

Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές στα προϊόντα στην Κροατία αυξήθηκαν μετά και την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, η είσοδος στο Ευρώ, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για πολλούς. Οι απόψεις διαφέρουν και είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ευθύνεται το ευρώ.

«Ο νόμος της αγοράς είναι προμήθεια και ζήτηση και αυτό είναι. Γράφει κάποιος νόμος ότι δεν μπορείς να ανεβάσεις την τιμή; Και τώρα θα το καλύψουν με το ευρώ, δεν φταίει το ευρώ, άλλα ευθύνονται».

«Όποιος αύξησε τις τιμές πρέπει να τις επαναφέρει. Δεν είναι σωστό γιατί είναι μια καταστροφή με τις τιμές έτσι και αλλιώς». Απαντώντας στα παράπονα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αλλαγές που όμως οφείλονται στην στρογγυλοποίηση.

«Έχουμε στρογγυλοποιήσει τις τιμές, κάτι ανέβηκε και κάτι κατέβηκε. Στην ουσία οι άνθρωποι ακόμα δυσκολεύονται να διαχειριστούν το ευρώ».

«Δεν αυξήσαμε τις τιμές. Είναι φυσιολογικό. Η μετατροπή δεν σημαίνει ότι οι τιμές πρέπει να ανέβουν».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κροατίας υπερασπίζεται την αύξηση των τιμών, εφόσον είναι δικαιολογημένες. «Έχουν ένα βάσιμο λόγο που αύξησαν τις τιμές. Το άλλο είναι αν δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο για την στρογγυλοποίηση των τιμών, οπότε μπορεί να έκαναν κάποιο λάθος εκεί».

Ο πληθωρισμός το Νοέμβριο στη χώρα έφτασε το 13,5%. Εκατοντάδες κρατικοί επιθεωρητές ελέγχουν καταστήματα και αγορές σε όλη τη χώρα για καταγγελίες στρογγυλοποίησης. Μέσα σε 9 ημέρες έχουν επιβληθεί μόνο 2 πρόστιμα.

Πηγή: gr.euronews.com