Κύπρος: Κατασκοπευτικό θρίλερ μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ-ΝΑΤΟ

Κύπρος Κύπρο κορονοϊό κορονοϊού Κυπριακό σαν σήμερα

Τι αποκαλύπτει κυπριακή εφημερίδα

Κύπρος: Ενα κατασκοπευτικό θρίλερ εκτυλίχθηκε στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», οι ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, διατηρούσαν επί χρόνια σύνδεσμο στην Κύπρο μέσω του οποίου λάμβαναν ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Η ιστορία εξελίχθηκε το 2018 όταν οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν πληροφορία από την Αυστρία ότι σε ταχυδρομική θυρίδα στη Λευκωσία, με το όνομα «Ανδρεάς Γ. Αρχιμήδης», έφταναν ύποπτα μηνύματα από τη Βιέννη. Τα μηνύματα στέλνονταν από Αυστριακό Συνταγματάρχη ο οποίος είχε στρατολογηθεί από τη Μόσχα.

Η θυρίδα τέθηκε υπό παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι ένας οδηγός ταξί παραλάμβανε τα μηνύματα και τα παρέδιδε σε υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο οποίος με τη σειρά του τα διαβίβαζε στη Μόσχα. Ο Αυστριακός Συνταγματάρχης συνελήφθη και τον Ιούνιο του 2019 καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Διαβάστε επίσης
Αναστασιάδης από Θεσσαλονίκη: "Λύση για ένα κράτος πλήρως απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων" (ΦΩΤΟ)

Όπως αναφέρει ο «Πολίτης», ο Αυστριακός Συνταγματάρχης Martin Möller συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για 25 χρόνια και στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και ειρηνευτικό απόσπασμα του ΟΗΕ στη Κύπρο. Στην κατοχή του βρέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός που του έδινε πρόσβαση, με έναν τριψήφιο κωδικό, να επικοινωνεί με τον δορυφόρο Strela-3 τον οποίο χρησιμοποιεί η Ρωσία για τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες αφορούσαν, διάταξη στρατιωτικών δυνάμεων, ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και τεχνολογίες που αφορούσαν τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και χώρες της ΕΕ. Το συνολικό ποσό που εισέπραξε ο Martin Möller, από τους Ρώσους ήταν 810.000 ευρώ. Ο υπάλληλος της ρωσικής πρεσβείας στη Κύπρο, μετά την σύλληψη του Αυστριακού Συνταγματάρχη, εγκατέλειψε τη Λευκωσία και επέστρεψε στη Μόσχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *