Λιζ Τρας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα : «Α, α, α δεν το υποστηρίζω»

Λιζ Τρας Βρετανία

Έκανε αυτές τις δηλώσεις ένα 24ωρο μετά από αυτές του Μητσοτάκη

Αρνητική απάντηση στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έδωσε χθες (4/10) η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Οι Times του Λονδίνου μιλούν ήδη για ψυχρολουσία της πιθανής συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά από την σχετική δήλωση που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ίδια εφημερίδα. Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Λιζ Τρας έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο δίκτυο GB News και τον δημοσιογράφο Darren McCaffrey -επικεφαλής του πολιτικού τμήματος.

Λίγο τυρί, λίγο Τέιλορ Σουίφτ και τα Γλυπτά

Εν μέσω της συνέντευξης διέκοψε ο δημοσιογράφος για δυο ερωτήσεις έξω από την βαριά πολιτική ατζέντα και την άτακτη οπισθοχώρηση της Τρας για το ζήτημα της φορολογίας. Η μία αφορούσε την Τέιλορ Σουιφτ, η άλλη τα αγαπημένα τυριά της Τρας και η τρίτη τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Πρέπει να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα; Συμφωνείται με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν που είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα deal;».

Η Λιζ Τρας αιφνιδιάζεται. Είτε δεν ξέρει το ζήτημα, δεν έχει ασχοληθεί καθόλου μαζί του, δεν την ενδιαφέρει, είτε δεν ήταν έτοιμη να ανοίξει αυτή τη συζήτηση. Ψελίζει δυο τρεις φορές ένα «α», τρίβει τα χέρια και τελικά απαντά λακωνικά «Δεν το υποστηρίζω». Βέβαια η απάντηση για τα τυριά φάνηκε να την παιδεύει περισσότερο… Η συζήτηση αυτή γίνεται στο 4.25 λεπτό του βίντεο.

Η αξιοπιστία της Τρας και τα Γλυπτά

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει την συνάντησής του με την Λιζ Τρας ως το τέλος του έτους, έκανε την ακόλουθη ενδιαφέρουσα και καινοτόμα ως προς την επιχειρηματολογία δήλωση: «Σε μια εποχή που η Λιζ Τρας θα προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά κάποιον τρόπο στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία [της βασίλισσας], θα είναι μια φανταστική χειρονομία και αυτό θα της πω».

Θυμίζουμε ότι μόλις τον Ιούνιο ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργός οικονομικών του Κάμερον, δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά. Είπε ότι «στο Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, της Κίνας, της Ινδίας, και άλλων τόπων της Μεσογείου… Στην Ελλάδα αφηγούνται μόνον την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί, και να αφηγηθούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές».

Ο Όσμπορν κατέληξε ότι «οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».