Μακρόν: Υπέγραψε τα πρωτόκολλα για την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μακρόν

“Πράσινο φως” από την γαλλική εθνοσυνέλευση

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τα πρωτόκολλα εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όπως ανακοίνωσε χθες (13/8) το Ελιζέ.

Η “ίχε εγκρίνει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στο NATO τη 2η Αυγούστου.

«Η κυρίαρχη επιλογή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ευρωπαίων εταίρων, θα επιτρέψει να αυξηθεί η ασφάλειά τους μπροστά την απειλή του γείτονά τους και θα έχει σημαντική συμβολή, λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων τους, στη συλλογική (αμυντική) θέση μας και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μας», ανέφερε η γαλλική προεδρία χθες.

Στοκχόλμη και Ελσίνκι έλαβαν την ιστορική απόφαση να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Παρότι ήταν εταίροι του NATO, παρέμειναν εκτός της συμμαχίας για δεκαετίες.

Απαιτείται η έγκριση και των τριάντα κρατών μελών της ώστε οι δύο χώρες να ενταχθούν σε αυτή και να ισχύει και γι’ αυτές το Άρθρο 5.

Διαβάστε επίσης
ΝΑΤΟ: «Τα εικονικά δημοψηφίσματα στην Ουκρανία για ένταξη στη Ρωσία δεν έχουν νομιμότητα»

Το Άρθρο 5 της ιδρυτικής σύμβασης του NATO, που συγκροτήθηκε το 1949, στο ξεκίνημα του ψυχρού πολέμου, προβλέπει κοινή αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους.

Το σοβαρότερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης χαρακτηρίζεται εξαρχής η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα απειλεί να την «παγώσει» διότι προσάπτει πρωτίστως στη Στοκχόλμη αλλά και στο Ελσίνκι ότι προστατεύουν μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κουρδικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και άλλων οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».