Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου η απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε πως η απόφαση θα παρθεί έως και τις 19 Δεκεμβρίου.

Το Politico δημοσίευσε το κείμενο που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το οποίο την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει οριστική λύση στο θέμα, δημιουργώντας ένα μηχανισμό που θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και θα παρεμβαίνει όποτε κρίνει απαραίτητο.

Στόχος θα είναι να υπάρχει επάρκεια το χειμώνα 2023-2024, αφού εκτιμάται πως η κρίση δεν τελειώνει τώρα, αλλά θα έχει διάρκεια.

Αντιδρούν στο πλαφόν εταιρίες

Ωστόσο το Politico αναφέρει και πως εταιρείες αντιδρούν στην επιβολή του πλαφόν. Μια από αυτές, η Intercontinental Exchange, η αμερικανική εταιρεία που διαχειρίζεται το κύριο χρηματιστήριο φυσικό αέριο της ΕΕ, το TTF, έχει απειλήσει να φύγει από την Ολλανδία εάν προχωρήσει το μέτρο.

Σε επιστολή της εταιρείας προς την ΕΕ επισημαίνεται πως αυτό θα γίνει εάν συμφωνηθεί πλαφόν «χωρίς χρόνο για ανθεκτικές δοκιμές και ενδελεχή διαχείριση κινδύνου. Κατά συνέπεια, είναι ευθύνη του ICE ως φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς να εξετάσει όλες τις επιλογές εάν συμφωνηθεί αυτός ο μηχανισμός, μέχρι και εάν μια αποτελεσματική αγορά στην Ολλανδία εξακολουθεί να είναι βιώσιμη».

Αισιόδοξος ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι την προσεχή Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε μία απόφαση.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα πρόκειται για μία απόφαση εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις και επέμεινε πως υπάρχει καθολική κατανόηση ότι δεν μπορεί να κλείσει ο χρόνος και να παραπέμψουμε το θέμα στο μέλλον.

Ερωτηθείς για την μεθαυριανή ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε πως ο ίδιος εμφανίζεται συνεπής ως προς τη δέσμευσή του για την εξάντληση της 4ετίας, τόνισε ότι θα προδιαγράψει το όραμά του για την επόμενη 4ετία, επιμένοντας ότι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τα σχέδια των κομμάτων.

Μητσοτάκς: «Θα μελετήσω το θέμα με την Μαρία Σπυράκη και θα απαντήσω»

Ερωτηθείς για το Qatargate, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία πολύ δυσάρεστη ιστορία και πολύ σοβαρές καταγγελίες, ενώ προσέθεσε πως θα αποφύγει τα σχόλια. Ακολούθως, επετέθη εκ νέου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθώ να χρεώνει την Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ».

Σε ερώτηση για την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Αυτή τη στιγμή δεν έχω πλήρη εικόνα. Θα επιστρέψω στην Αθήνα, θα μελετήσω το θέμα και θα απαντήσω».

«Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν οριοθετήσεις τις ΑΟΖ τους»

Σε ερώτηση για την τουρκική αντίδραση στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ με τη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει μερικώς τις μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες, μία συμφωνία, που, όπως είπε, είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και είναι αναγνωρισμένη από όλους, εν αντιθέσει με το τουρκολιβυικό μνημόνιο, που όλοι το θεωρούν άκυρο.

Τέλος, ερωτηθείς για τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι και να παρακολουθούμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μετακινούνται στις ΗΠΑ.

Γνωστοποίησε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Κομισιόν να έλθει έως τα τέλη Ιανουαρίου με προτάσεις. «Εάν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αποβιομηχανοποίησης. Επιμένω ότι πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση, δηλαδή να βάλουμε και άλλα λεφτά στο τραπέζι».