Μεξικό: Φύλακες έφυγαν μόλις ξέσπασε φωτιά και άφησαν τους μετανάστες να πεθάνουν στο κελί (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεξικό

Διαφορετική διάσταση παίρνει η τραγωδία

Διαφορετική διάσταση στην τραγωδία με μετανάστες στο Μεξικό δίνει ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας.

Εκεί, περίπου 40 μετανάστες έχασαν την ζωή τους έπειτα από φωτιά σε κέντρο υποδοχής. Στα πλάνα φαίνονται οι φύλακες να φεύγουν μόλις ξεσπά η φωτιά. Οι φύλακες απομακρύνονται από το κελί μέσα στο οποίο μετανάστες έβαλαν φωτιά για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη απέλασή τους την ώρα που οι φλόγες και ο καπνός σκεπάζουν τα πάντα.

Το βίντεο έφερε στη δημοσιότητα Μεξικανός δημοσιογράφος ο οποίος κάνει λόγο για «έγκλημα».

Σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) του Μεξικού οι 40 νεκροί μετανάστες είναι από χώρες της κεντρικής και της νότιας Αμερικής. Παράλληλα άλλοι 28 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Πριν από την δημοσιοποίηση του βίντεο ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, είχε επιρρίψει την ευθύνη για την τραγωδία αποκλειστικά στους μετανάστες δηλώνοντας ότι «δεν πίστευαν ότι οι φωτιές που άναψαν για να διαμαρτυρηθούν θα προκαλούσαν αυτή την ανείπωτη τραγωδία».

Η πυρκαγιά, μια από τις φονικότερες στη χώρα εδώ και χρόνια, σημειώθηκε, ενώ ΗΠΑ και Μεξικό μάχονται για να αντιμετωπίσουν τα επίπεδα ρεκόρ των συνοριακών διελεύσεων στα κοινά τους σύνορα.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μεταναστών στις πόλεις στα σύνορα του Μεξικού, καθώς οι αρχές προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα ασύλου χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή της αμερικανικής κυβέρνησης γνωστή ως CBP One.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκαν και πυροβόλησαν σε βάρος εργατών επειδή τους ενοχλούσε ο... θόρυβος