NATO: Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας

ΝΑΤΟ Σαν σήμερα

Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία

Στη Φιλανδία, ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για το αν η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει την ένταξή της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αύξησε την πολιτική και δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο διατλαντικό μπλοκ.

Η συνεδρίαση του Kοινοβουλίου την Τετάρτη πραγματοποιείται παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για συσσώρευση πυρηνικών στη Βαλτική σε περίπτωση που η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Την έναρξη της συζήτησης είχε προαναγγείλει εξάλλου, ήδη η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μαρίν, η οποία αναφερόμενη σχετικά είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα: «Νομίζω ότι θα γίνει αρκετά γρήγορα. Μέσα σε εβδομάδες, όχι μέσα σε μήνες».

Τα 200 μέλη του κοινοβουλίου της Φινλανδίας έλαβαν μια «λευκή βίβλο» που ανατέθηκε από την κυβέρνηση που αξιολογούσε τις επιπτώσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ μαζί με άλλες επιλογές ασφαλείας, όπως οι αυξημένες διμερείς αμυντικές συμφωνίες.

Η έκθεση δεν κάνει συστάσεις, αλλά τονίζει ότι χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία – ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία – δεν απολαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας, παρόλο που είναι επί του παρόντος εταίρος της συμμαχίας. Σημειώνει επίσης ότι η «αποτρεπτική επίδραση» στην άμυνα της Φινλανδίας θα ήταν «σημαντικά μεγαλύτερη» εντός του μπλοκ, ενώ προσθέται ότι η ένταξη φέρει επίσης υποχρεώσεις για τη Φινλανδία να βοηθήσει άλλα κράτη του ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία συζητά επίσης εάν θα υποβάλει αίτηση ένταξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Μια δημοσκόπηση την Τετάρτη έδειξε ότι το 57% των Σουηδών τάσσεται τώρα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, από 51% τον Μάρτιο. Όσοι ήταν αντίθετοι στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24%, ενώ όσοι ήταν αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.

Στη Φινλανδία, μετά από δύο δεκαετίες κατά τις οποίες η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ παρέμενε σταθερή στο 20-30%, ο πόλεμος προκάλεσε αύξηση σε όσους τάσσονταν υπέρ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύουν φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, οι μισοί από τους 200 βουλευτές υποστηρίζουν τώρα την ένταξη, με μόνο 12 να είναι αντίθετοι. Άλλοι λένε ότι θα ανακοινώσουν τη θέση τους ύστερα από λεπτομερείς συζητήσεις.

Η φινλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ελπίζει να οικοδομήσει μια κοινοβουλευτική συναίνεση τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι βουλευτές αναμένεται να ακούσουν αρκετούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης  Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις φερόμενοι δράστες για το μακελειό στην Μόσχα

Το Σάββατο, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Tytti Tuppurainen είπε πως κατά την ίδια μια φινλανδική αίτηση ήταν «πολύ πιθανή».

«Αλλά η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε στο βρετανικό Sky News, προσθέτοντας, ωστόσο, οι Φινλανδοί «φαίνεται ότι έχουν ήδη αποφασίσει και υπάρχει μια τεράστια πλειοψηφία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να υποβάλει έγκαιρα μια αίτηση για μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Οποιεσδήποτε αιτήσεις ένταξης πρέπει να γίνουν δεκτές και από τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει τέσσερις μήνες έως ένα χρόνο.

Η Φινλανδία έχει λάβει μέχρι στιγμής δημόσιες διαβεβαιώσεις από τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η πόρτα της συμμαχίας παραμένει ανοιχτή, καθώς και υποστήριξη από πολλά μέλη.

Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία

Ωστόσο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά την πυρηνική απειλή λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται πια λόγος για μια Βαλτική «χωρίς πυρηνικά» – όπου η Ρωσία έχει τον θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto είπε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραβιάσεις του εναέριου και εδαφικού χώρου και υβριδικές επιθέσεις, τις οποίες οι Φινλανδοί υποστηρικτές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη να αντέξει.

Η Φινλανδία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1917 μετά από 150 χρόνια ρωσικής κυριαρχίας. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο υπεράριθμος στρατός του αντιμετώπισε μια σοβιετική εισβολή, πριν από μια ειρηνευτική συμφωνία κατά την οποία παραχώρησε αρκετές συνοριακές περιοχές στη Μόσχα.

Το σκανδιναβικό έθνος παρέμεινε ουδέτερο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με αντάλλαγμα τις σοβιετικές εγγυήσεις να μην πραγματοποιήσει εισβολή.

Μετά την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος, η Φινλανδία ευθυγραμμίστηκε σταθερά με τη Δύση, με την ένταξη στην ΕΕ και όντας στενός εταίρος του ΝΑΤΟ.

Οι διαδοχικοί Φινλανδοί ηγέτες απέφευγαν την πλήρη ένταξη πιστεύοντας ότι η στρατιωτική μη ευθυγράμμιση ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν οι εργασιακές σχέσεις με το Κρεμλίνο.