Νέα σενάρια για την υγεία του Πούτιν – Το “σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών”

Πούτιν

Το βίντεο που προκάλεσε την συζήτηση

Την προσοχή των χρηστών των social media έχει τραβήξει και πάλι ένα βίντεο από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καλίνινγκραντ στο οποίο παρευρέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αυτά, ο πρόεδρος της Ρωσίας εμφανίζεται να κάνει σπασμωδικές κινήσεις που κάνει με τα πόδια του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο και έκανε πολλούς να αναρωτιούνται για ακόμα μια φορά για το ποια είναι η κατάσταση της υγείας του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε μαθητές ηλικίας 9-12 ετών στο Καλίνινγκραντ και τους μίλησε εκτενώς για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας κάθισε μάλιστα στην έδρα του… δασκάλου και δέχθηκε ερωτήσεις από τους μικρούς μαθητές. Δήλωσε δε σοκαρισμένος από το γεγονός ότι τα παιδιά δεν ήξεραν ότι η πατρίδα τους ήταν κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μαζί με τη Ρωσία, και ότι είχε ζωτική σημασία να διορθωθεί αυτή η κατάσταση.

Εκτός όμως από το μάθημα του «δασκάλου» Πούτιν, την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ τράβηξαν οι σπασμωδικές κινήσεις των ποδιών του προέδρου της Ρωσίας αλλά και η προϋπόθεση που έθεσε για τα παιδιά που θα συμμετείχαν στην εκδήλωση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει οι μαθητές να παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων πριν την επίσκεψή του.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail συνδέει μάλιστα αυτές τις υπερβολικές προφυλάξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στον κίνδυνο να κολλήσει κορονοϊό με τις φήμες που κυκλοφορούν ευρέως περί επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του. «Ο Covid-παρανοϊκός Πούτιν διατάζει τα παιδιά να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες πριν τα δει πρόσωπο με πρόσωπο, τα “μπερδεύει» με ένα αστείο που έκανε περί “λαστιχένιου πισινού“, ενώ τους κάνει πλύση εγκεφάλου για την Ουκρανία» γράφει χαρακτηριστικά ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Και η συζήτηση φούντωσε ακόμα περισσότερο μετά το βίντεο που ανάρτησε στο Twitter o Ρώσος δημοσιογράφος του BBC, Ilya Barabanov, που δείχνει τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνει με τα πόδια του. «Ο Πούτιν πυροδοτεί φήμες για την κατάσταση της υγείας του καθώς δεν φαίνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα πόδια του», αναφέρει η βρετανική η εφημερίδα «Express».

Τι είναι το «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εθεάθη και άλλη φορά να κάνει σπασμωδικές κινήσεις με τα πόδια του, γεγονός που έχει κάνει κάποιους να υποστηρίζουν ότι μπορεί να πάσχει από το «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών». Πρόκειται μια σχετικά συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους εφήβους, και θεωρείται ως μία επιτακτική ανάγκη κίνησης των ποδιών με ή χωρίς δυσάρεστη αίσθηση. Η τελευταία φορά πάντως που σχολιάστηκαν οι κινήσεις του προέδρου της Ρωσίας ήταν κατά την συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από το Τατζικιστάν.

Τα συμπτώματα του «συνδρόμου των ανήσυχων παιδιών» επιδεινώνονται στην ηρεμία, δηλαδή μετά από πολλή ώρα στο κρεβάτι ή στην καρέκλα και βελτιώνονται με την κίνηση όπως με το τέντωμα των ποδιών ή το περπάτημα. Η ανακούφιση διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα τα άκρα κινούνται. Οι ασθενείς το περιγράφουν ως μια δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια, όπως ανατριχίλα, ανησυχία, κράμπα, τράβηγμα και φαγούρα, ρεύμα. Προκαλεί σοβαρή διαταραχή του ύπνου με επακόλουθη υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας και αίσθημα κόπωσης.

Αν και η αιτία του δεν είναι γνωστή, ωστόσο, κάποιες παθήσεις σχετίζονται με το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα. Αυτές είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η έλλειψη σιδήρου, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον και τα ρευματολογικά νοσήματα. Υπάρχουν επίσης και κάποια φάρμακα που ενοχοποιούνται όπως αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά καθώς και οι μεγάλες δόσεις καφείνης.

Διαβάστε επίσης
Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg