Νόαμ Τσόμσκι: «Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας»

Προειδοποίησε την ανθρωπότητα

Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή προειδοποίηση για τους ανθρώπους προχώρησε ο Νόαμ Τσόμσκι, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή διανοητές και φιλοσόφους.

Ο 93χρονος Αμερικανός καθηγητής, που μερικές φορές περιγράφεται ως ένας από τους εξέχοντες στοχαστές της σύγχρονης εποχής, προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα μπορούσε “να οδηγηθεί σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο” εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Επίσης, σημείωσε: “Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη”.

 

Μιλώντας στο New Statesman, είπε ότι η “εγκληματική επιθετικότητα” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι “τερατώδης για την Ουκρανία”. Ο Τσόμσκι, επίσης, υποστήριξε τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο Πούτιν “δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία” παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ήταν πολύ επικριτικός με τους προέδρους των ΗΠΑ.

Ο Τσόμσκι έχει οικογενειακούς δεσμούς με την περιοχή. Ο πατέρας του γεννήθηκε στη σημερινή Ουκρανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να μην υπηρετήσει στον τσαρικό στρατό. Η μητέρα του είχε γεννηθεί στη Λευκορωσία. Ο Τσόμσκι , ο οποίος συχνά κατηγορείται από τους επικριτές ότι αρνείται να καταδικάσει οποιαδήποτε αντι-Δυτική κυβέρνηση, κατήγγειλε χωρίς δισταγμό την “εγκληματική επιθετικότητα” του Πούτιν.

Όπως αναρωτήθηκε: “Γιατί το έκανε; Υπάρχουν δύο τρόποι εξέτασης αυτού του ερωτήματος. Ο ένας είναι ο μοντέρνος τρόπος της Δύσης, να προσπαθήσεις να μπεις στο διεστραμμένο μυαλό του Πούτιν και να προσδιορίσεις τι συμβαίνει βαθιά στην ψυχή του. Ο άλλος τρόπος είναι να δεις τα γεγονότα. Για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ έκαναν μία ισχυρή πολιτική δήλωση, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και ένταξης της Ουκρανίας σ’ αυτό. Μπορείτε να διαλέξετε εσείς, δεν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί ακόμη περισσότερο. Και μπορεί να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο εάν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων”.

Όσο για το επιχείρημα ότι ο μεγαλύτερος φόβος του Πούτιν δεν είναι η περικύκλωση από το ΝΑΤΟ αλλά η εξάπλωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ουκρανία και στο “εγγύς εξωτερικό” της Ρωσίας, σημείωσε: “Ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία όσο κι εμείς. Εάν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη φούσκα της προπαγάνδας για λίγα λεπτά, οι ΗΠΑ έχουν μακρύ ιστορικό υπονόμευσης και καταστροφής της δημοκρατίας. Πρέπει να το αναφέρω αυτό; Το Ιράν το 1953, η Γουατεμάλα το 1954, η Χιλή το 1973 και αυτό συνεχίζεται… Αλλά υποτίθεται ότι τώρα τιμούμε και θαυμάζουμε την εξαιρετική δέσμευση της Ουάσιγκτον για κυριαρχία και δημοκρατία. Δεν έχει σημασία τι συνέβη στην ιστορία. Αυτό είναι για άλλους ανθρώπους” επεσήμανε και αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ είπε: “Σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ; Υπήρχε μια ρητή, ξεκάθαρη υπόσχεση από τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) Τζέιμς Μπέικερ και τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Γκορμπατσόφ ότι εάν συμφωνούσε να επιτρέψει σε μια ενωμένη Γερμανία να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα διασφάλιζαν ότι δεν θα γινόταν καμία κίνηση ούτε μια ίντσα προς την Ανατολή. Υπάρχουν αρκετά ψέματα εδώ”.

Ο Τσόμσκι, που παρατήρησε το 1990 ότι “αν εφαρμόζονταν οι νόμοι της Νυρεμβέργης, τότε κάθε μεταπολεμικός Αμερικανός πρόεδρος θα είχε κρεμαστεί”, μίλησε με απογοήτευση για τον Μπάιντεν.

“Είναι σίγουρα σωστό να έχουμε ηθική οργή για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος να έχουμε ηθική οργή γι’ άλλες φοβερές φρικαλεότητες… Στο Αφγανιστάν, κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επικείμενη πείνα. Γιατί; Υπάρχει φαγητό στην αγορά. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά για να αγοράσουν φαγητό. Γιατί; Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, κράτησαν τα κεφάλαια του Αφγανιστάν στις τράπεζες της Νέας Υόρκης και δεν θα τα απελευθερώσουν”.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης
Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg