Ο Καντίροφ προτρέπει την Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος στην Ουκρανία

Καντίροφ

Επικρίνει την αποχώρηση από την Λιμάν

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, στις οποίες προτρέπει την Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος στην Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα: την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Τα εδάφη που προσαρτήθηκαν θα καλυφθούν από το ρωσικό δόγμα πυρηνικής αποτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες δηλώσεις-απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων σκόρπισαν φόβους σε όλο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, την ημέρα που ολοκληρώθηκαν τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή, πως οι ψηφοφορίες αυτές θα έχουν «συνέπειες» για τα εν λόγω εδάφη στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το δικαιικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Στρατιωτικό δόγμα πυρηνικής επιτροπής

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά.

Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.

Η ενίσχυση της άμυνας αυτών των εδαφών θα στηριχθεί, κατά τον Μεντβέντεφ, στις «δυνατότητες που προσφέρει η επιστράτευση» στην Ρωσία, αλλά επίσης και στη χρήση «του συνόλου του ρωσικού οπλοστασίου, περιλαμβανομένων των στρατηγικών όπλων και όσων προβλέπονται από τις νέες αρχές».

«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ατομικού όπλου και, αν κριθεί αναγκαίο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση των αρχών της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την πυρηνική αποτροπή», εξήγησε ο Μεντβέντεφ.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.