Ο Μακρόν διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές – Συνετρίβη στις Ευρωεκλογές

Μακρόν

Η Λεπέν κέρδισε με τεράστια διαφορά

“Βόμβα” από τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Πριν από λίγα λεπτά, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα διαλύσει την Βουλή και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα υπέστη βαριά ήττα στις Ευρωεκλογές. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει την πρώτη θέση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα κινηθεί γύρω στο 32,4%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία.

Ο Μακρόν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωσε με θα προσφύγει στις κάλπες καθώς το ποσοστό του κόμματός του είναι πού χαμηλό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου.