Οι χώρες που αγοράζουν όπλα από την Ρωσία (ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)

Ουκρανία Ρωσία

Δείτε αναλυτικά για ποιους πρόκειται

Ρωσία: Δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων, μετά τις ΗΠΑ, είναι η Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων.

Μεταξύ 2016 και 2020, η Μόσχα πούλησε όπλα αξίας 28 δισ. δολαρίων σε 45 χώρες.

Η Ρωσία εξάγει σχεδόν το 90% των όπλων της σε 10 χώρες. Ο μεγαλύτερος πελάτης της, η Ινδία, αγόρασε το 23% των όπλων της Ρωσίας για περίπου 6,5 δισ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι μισές από τις συνολικές εισαγωγές όπλων της Ινδίας, το 49,3%, προέρχονται από τη Ρωσία.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων με 5,1 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο και ακολουθούν η Αλγερία (4,2 δισ. δολάρια), η Αίγυπτος (3,3 δισ. δολάρια) και το Βιετνάμ (1,7 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Τα όπλα που πουλά η Ρωσία

Η Ρωσία εξάγει διάφορα όπλα, όπως αεροπλάνα, κινητήρες, πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα αεράμυνας. Τα αεροσκάφη αποτελούν σχεδόν το ήμισυ (48,6%) των ρωσικών εξαγωγών όπλων. Μεταξύ 2016 και 2020 η Ρωσία παρέδωσε περίπου 400 μαχητικά αεροσκάφη σε τουλάχιστον 13 χώρες. Η Ινδία αγόρασε τουλάχιστον τα μισά από αυτά και είναι επίσης μία από τις μόλις έξι χώρες στον κόσμο που λειτουργούν πυρηνικά υποβρύχια που έχει μισθώσει από τη Ρωσία.

Ενώ πολλά από τα όπλα της Ρωσίας είναι αναβαθμίσεις του οπλοστασίου της σοβιετικής εποχής, η χώρα αναπτύσσει ολοένα και πιο προηγμένα συστήματα, όπως το σύστημα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος S-400, το οποίο έχει πωληθεί στην Κίνα, την Ινδία, τη Συρία και την Τουρκία. Αρκετές άλλες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των κινητών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία κοστίζουν περίπου 400 εκατ. δολάρια ανά μονάδα.

AK-47: Α-47: Το πιο γνωστό όπλο στον κόσμο

Το πιο διάσημο ρωσικό όπλο είναι το ΑΚ-47 ή Καλάσνικοφ.

Αναπτύχθηκε από τον στρατηγό του σοβιετικού στρατού Μιχαήλ Καλάσνικοφ τη δεκαετία του 1940. Το φθηνό, ανθεκτικό και εύχρηστο τυφέκιο εφόδου είναι το βασικό όπλο πεζικού για περισσότερες από 100 χώρες. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια AK-47, ή παρόμοιες παραλλαγές, σε όλο τον κόσμο.

Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο

Το 2020, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 778 δισ. δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις τους – η μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο, σύμφωνα με το SIPRI.

Η Κίνα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με 252 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από την Ινδία με 73 δισ. δολάρια, τη Ρωσία με 62 δισ. δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο με 59 δισ. δολάρια.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας

Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το 2020, η Μόσχα δαπάνησε περίπου 62 δισ. δολάρια (4% του ΑΕΠ της) για τον στρατό της.

Η ρωσική βιομηχανία όπλων αποτελείται από περίπου 1.300 εταιρείες που απασχολούν περίπου δύο εκατομμύρια άτομα. Η μεγαλύτερη από αυτές τις εταιρείες είναι η Rostec, η οποία ιδρύθηκε το 2007 από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις από τότε που έγινε ομοσπονδία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 1991. Το 1994, το Κρεμλίνο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Τσετσενίας, μιας αποσχισθείσας δημοκρατίας που συνορεύει με τη Γεωργία, σε μια προσπάθεια να συντρίψει την αυτονομιστική της ηγεσία, αλλά ηττήθηκε μετά από μια μάχη 20 μηνών.

Τρία χρόνια αργότερα, η Ρωσία κήρυξε τον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας για να ανακαταλάβει τη δημοκρατία. Η πολιορκία του Γκρόζνι, της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, ήταν τόσο σκληρή που τα Ηνωμένα Έθνη την αποκάλεσαν «την πιο κατεστραμμένη πόλη της Γης».

Το 2014, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και προσάρτησε την Κριμαία. Ένα μήνα αργότερα, φιλορώσοι αυτονομιστές άρχισαν να καταλαμβάνουν εδάφη στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Το 2015, η Ρωσία εισήλθε επίσημα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ο βαρύς οπλισμός της κατάφερε να αλλάξει τη δυναμική στο έδαφος. Ο πόλεμος, ο οποίος έχει εκτοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες, διανύει πλέον τον ενδέκατο χρόνο του.

Το 2018, η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας -που έχει εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο- κάλεσε τη Ρωσία να στείλει μισθοφόρους για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για αναφορές «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τους μισθοφόρους. Η Ρωσία ωστόσο έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Πηγή: ertnews.gr