Πολίτες σε πέντε χώρες των Βαλκανίων προχωρούν σε μποϊκοτάζ στα σούπερ μάρκετ, λόγω των υψηλών τιμών.
Συγκεκριμένα, καταναλωτές σε Σερβία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία προχωρούν σε κινητοποίηση και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει στήριξη ακόμη και από τις κυβερνήσεις.
Στα κοινωνικά δίκτυα εξαπλώνεται το κάλεσμα για μποϊκοτάζ για την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. «Καλούμε σε μαζικό μποϊκοτάζ την Παρασκευή. Αποφύγετε τα ψώνια στα μεγάλα σουπερμάρκετ, αποφύγετε τις μεγαλύτερες αγορές. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι πολίτες δεν θα ανεχθούν αυτές τις εξωπραγματικές αυξήσεις των τιμών», αναφέρουν τα μηνύματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτή Effectivela κάλεσε τους πολίτες της Σερβίας να μποϊκοτάρουν τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, γράφει η σερβική Danas.
Στην Κροατία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές στα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα ενοίκια. Παρά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, πολλοί πολίτες δηλώνουν ότι οι μισθοί τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Το μποϊκοτάζ, που οργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων, έχει ως στόχο να πιέσει τους λιανοπωλητές και τους παραγωγούς να μειώσουν τις τιμές. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τόσα πολλά για τα βασικά προϊόντα», δήλωσε ένας από τους οργανωτές της κίνησης.
Στη Βοσνία, η κατάσταση είναι ακόμα πιο κρίσιμη. Η χώρα, που αντιμετωπίζει πολιτικές και οικονομικές αστάθειες, έχει δείξει σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων. Οι καταναλωτές κατηγορούν τις εταιρείες ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, αυξάνοντας τις τιμές χωρίς δικαιολογία. Το μποϊκοτάζ στη Βοσνία έχει λάβει μαζικό χαρακτήρα, με πολλούς πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και να προτιμούν τις τοπικές αγορές ή ακόμα και την παραγωγή από τους ίδιους των τροφίμων.
Στο Μαυροβούνιο, η αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους πολίτες, οι οποίοι καλούν σε κοινωνική ευθύνη και διαφάνεια. Η κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική για την ανεπαρκή αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ οι καταναλωτές επιλέγουν να μην αγοράζουν προϊόντα από συγκεκριμένες εταιρείες που θεωρούν ότι ευνοούνται από το κράτος. «Αν δεν αλλάξει κάτι, θα συνεχίσουμε να μην αγοράζουμε», δήλωσε μια ομάδα πολιτών που συμμετέχει στο μποϋκοτάζ.
Η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα έχει δημιουργήσει πίεση στους πολίτες, πολλοί από τους οποίους ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας. Το μποϊκοτάζ στις αγορές έχει γίνει ένας τρόπος για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια και να ζητηθούν λύσεις από τις αρχές. «Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα όπου τα βασικά αγαθά είναι πολυτελή», δήλωσε ένας νέος από τα Σκόπια. Μάλιστα, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίτσοσκι, δήλωσε πως υποστηρίζει την πρωτοβουλία των πολιτών.
Με πληροφορίες: ibnaeu.com, echedoros.blog
Πηγή φωτογραφίας: Pixabay