ΟΗΕ: Νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό μετά την Γενική Συνέλευση

ΟΗΕ Νόμπελ Ειρήνης

Τι αναφέρει η Deutsche Welle

Oι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ολοκληρώνονται xωρίς αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησε η ελληνοκυπριακή ηγεσία όλο το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα κανένας από τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δεν υλοποιήθηκε, αφού ούτε τριμερής συνάντηση των ηγετών της Κύπρου και του Γενικού Γραμματέα κατέστη εφικτή, ούτε υπάρχουν οι οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα αποφασίσει τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου στο νησί.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδίδει την εμπλοκή στην τουρκική στάση και στην επιμονή του Ταγίπ Ερτογάν για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Και πράγματι ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ» και να δημιουργήσει μαζί της διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατηγόρησε την τουρκική πλευρά και για την μη πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, δηλώνοντας μετά την χθεσινοβραδυνή συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες πως ο Γενικός Γραμματέας δεν φαίνεται να έχει πετύχει τη συναίνεση της άλλης πλευράς για μια κοινή συνάντηση αλλά ούτε και για διορισμό απεσταλμένου.

Διαβάστε επίσης  Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: "Kαλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο" (BINTEO & ΦΩΤΟ)

Πάντως παρά την αδιέξοδη εικόνα του Κυπριακού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέμεινε χθες βράδυ πως οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του μετέφερε την θέση κρατών-μελών της ΕΕ περί αναγκαιότητας της επανέναρξης των συνομιλιών αφού η όποια θετική εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει θετικά στις εξελίξεις όσον αφορά τα ευρωτουρκικά».

Πηγή: Deutsche Welle