ΟΗΕ: Σχεδόν 1000 νεκροί σε προσφυγικές τραγωδίες στη Μεσόγειο

Ο θάνατος τουλάχιστον 57 ανθρώπων σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης αυτή την εβδομάδα ανεβάζει σε περίπου 970 τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Ανάμεσα στα θύματα τραγωδίας βρίσκονται 20 γυναίκες και δύο παιδιά, ανέφερε η εδρεύουσα στη Γενεύη Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το πλοιάριο είχε αναχωρήσει την Κυριακή από την πόλη Χομς της Λιβύης, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη, προτού αντιμετωπίσει μηχανικά προβλήματα και ναυαγήσει.

«Ντόπιοι ψαράδες και οι Λίβυοι λιμενοφύλακες διέσωσαν 18 ανθρώπους. Οι επιζώντες δήλωσαν στις ομάδες μας που συναντούν συχνά τέτοιες σπαρακτικές σκηνές πως τουλάχιστον 57 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Πολ Ντίλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ομάδες του ΙΟΜ παρείχαν ιατρική βοήθεια, νερό και τρόφιμα στους επιζώντες, που προέρχονται από τη Νιγηρία, την Γκάνα και την Γκάμπια.

«Η τραγωδία αυτή ανεβάζει σε περίπου 970 τον αριθμό των θανάτων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου το 2021» επισήμανε ο Πολ Ντίλον.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε αύξηση των αναχωρήσεων μεταναστών, των αναχαιτίσεων και των αφίξεων στην κεντρική Μεσόγειο φέτος.

«Ζητώντας καλύτερες πρακτικές διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, καλύτερη διακυβέρνηση των μεταναστευτικών ροών και μεγαλύτερη αλληλεγγύη εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια πιο σαφή, ασφαλή και ανθρωπιστική προσέγγιση αυτού του θέματος, αρχής γενομένης με το να σώζουμε ζωές στη θάλασσα» υπογράμμισε.

Και προσέθεσε πως «έφθασε η ώρα» για την υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης που θα αποφασιστεί από τα κράτη-μέλη.

Ο Ντίλον είπε πως δεν γνωρίζει αν οι 18 επιζώντες οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη, όπου μεταφέρονται τακτικά οι μετανάστες που επιστρέφουν στη χώρα.

Παρά την αβεβαιότητα που επιμένει, η Λιβύη παραμένει σημαντικό σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδιώκουν κάθε χρόνο να φθάσουν στην Ευρώπη από τις ιταλικές ακτές, που απέχουν περίπου 300 χιλιόμετρα από τις λιβυκές ακτές.

ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ καταγγέλλουν συχνά την επιστροφή στη Λιβύη μεταναστών σε πλοιάρια που αναχαιτίζονται στη θάλασσα και τις οικτρές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *