Ουκρανία: Διακόπτει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Ουκρανία αεροδρόμιο Μικολάεβ

Mετά και τις πυραυλικές επιθέσεις

Την διακοπή στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα διακόψει το υπουργείο Ενέργειας στην Ουκρανία, μετά τις σημερινές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις με πυραύλους τύπου κρουζ, σε ενεργειακές υποδομές.

«Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις, που έπληξαν θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και υποσταθμούς διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάγκασαν την Ουκρανία να αναστείλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις 11 Οκτωβρίου 2022, για να σταθεροποιήσει το εγχώριο ενεργειακό σύστημα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Η Ρωσία νωρίτερα σήμερα εξαπέλυσε το μεγαλύτερο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σε αυτό που ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας. Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουστσένκο, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο σύστημα ενέργειας ήταν «οι μεγαλύτερες από την έναρξη του πολέμου».

Τον Ιούνιο, το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωνε ότι ήλπιζε να αποκομίσει μέχρι το τέλος του έτους 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους.