Κορονοϊός: Παγκόσμιο κάλεσμα αφύπνισης από τον Γκουτέρες

κορονοϊός

Η κατάσταση φαίνεται ότι χειροτερεύει

Κορονοϊός: Παγκόσμιο κάλεσμα αφύπνισης για την πανδημία απηύθυνε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Κορονοϊός: «Η πανδημία, όσο φρικτή κι αν είναι, πρέπει να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης που να παρακινεί τους πολιτικούς ηγέτες να καταλάβουν ότι οι υποθέσεις και οι προσεγγίσεις μας πρέπει να αλλάξουν και ότι ο διχασμός αποτελεί κίνδυνο για όλους» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε άρθρο του με τίτλο «Ένα παγκόσμιο κάλεσμα αφύπνισης», ο γ.γ. του ΟΗΕ, διαπιστώνει πως «πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που συνεργάζονται τα έθνη»:

«Μία νέα, δικτυωμένη, χωρίς αποκλεισμούς πολυμέρεια, βασισμένη στις διαχρονικές αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε να μας συνεφέρει από την κατάσταση της υπνοβασίας και να σταματήσει τη διολίσθηση προς έναν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο».

«Χρειαζόμαστε μία δικτυωμένη πολυμέρεια, στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπηρεσίες τους, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι περιφερειακοί οργανισμοί όπως η Αφρικανική Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οργανισμοί εμπορίου και άλλοι, θα μπορούν να συνεργάζονται στενότερα και αποτελεσματικότερα» επισημαίνει περαιτέρω.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνεται στους πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας πως χρειάζεται να είναι ταπεινοί και να αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης, καθώς και ότι πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτό το κάλεσμα αφύπνισης και να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες του κόσμου, να ενισχύσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση, να επιδείξουν σθένος σε ό,τι αφορά στους πολυμερείς οργανισμούς, και να αντλήσουν από τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης, ώστε να ξεπεράσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία των καιρών μας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, «από τον COVID-19 μέχρι την κλιματική αναστάτωση, και απ’ τις φυλετικές αδικίες μέχρι τις αυξανόμενες ανισότητες, ζούμε σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναταραχή».

Ειδικότερα, επισημαίνει πως η πανδημία έχει αποκαλύψει τις σοβαρές και συστημικές ανισότητες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και μεταξύ των χωρών και των κοινοτήτων, και έχει υπογραμμίσει τις αδυναμίες του κόσμου μας, όχι μόνο μπροστά σε μια ακόμα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, αλλά και την αδύναμη αντίδραση στην κλιματική αλλαγή, την ανομία στον κυβερνοχώρο και τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Οι άνθρωποι παντού χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε πολιτικά καθεστώτα και θεσμούς.

Διαπιστώνει επίσης, πως στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης προστίθενται και άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις: διαμάχες που συνεχίζονται ή εντείνονται, αριθμοί ρεκόρ ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σμήνη ακρίδων στην Αφρική και στη νότια Ασία, απειλή ξηρασίας στη νότια Αφρική και την κεντρική Αμερική, όλα σε συνθήκες αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Αναφερόμενος στο όραμα του διεθνούς οργανισμού, «ενός καλύτερου μέλλοντος που βασίζεται στις αξίες της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς συνεργασίας», όπως αποτυπώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που κλείνει φέτος 75 χρόνια ισχύος, υπογραμμίζει ότι αυτό μας έχει βοηθήσει να αποφύγουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη μας.

Η κοινή μας πρόκληση είναι να διοχετεύσουμε αυτό το συλλογικό πνεύμα και να σταθούμε στο ύψος της σημερινής δοκιμ`ασίας, υπογραμμίζει.

Στη συνέχεια σκιαγραφεί δύο πιθανά πιθανά σενάρια σε ό,τι αφορά τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας. Ξεκινώντας πρώτα με το αισιόδοξο σενάριο, εκτιμά ότι «ο κόσμος θα τα κουτσοκαταφέρει»:

«Οι χώρες του Βορρά θα σχεδιάσουν μια επιτυχημένη στρατηγική εξόδου.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα λάβουν αρκετή υποστήριξη και τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, δηλαδή το ποσοστό των νέων ανθρώπων, θα συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων.

Επειτα, ίσως εμφανιστεί ένα εμβόλιο μέσα στους επόμενους εννιά μήνες, το οποίο θα είναι δημόσιο αγαθό, ένα “εμβόλιο του λαού”, διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους».

Αν αυτό συμβεί και αν η οικονομία επανεκκινήσει, μπορεί να κατευθυνθούμε προς ένα είδος ομαλότητας σε δύο ή τρία χρόνια, εκτιμά ο κ. Γκουτέρες.

Όσον αφορά το δυσοίωνο σενάριο, στο οποίο οι χώρες αποτυγχάνουν να συντονίσουν τις δράσεις τους, αναφέρει:

«Νέα κύματα του ιού συνεχίζουν να έρχονται.

Η κατάσταση στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι σαν μία βόμβα που εκρήγνυται.

Η δημιουργία του εμβολίου καθυστερεί ή ακόμα κι αν υπάρχει εμβόλιο σχετικά σύντομα, γίνεται αντικείμενο έντονου ανταγωνισμού, ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη αποκτούν πρόσβαση σε αυτό πρώτες, αφήνοντας τους υπολοίπους πίσω.

Στο παραπάνω σενάριο, ενδέχεται να βλέπαμε μεγαλύτερη τάση κατακερματισμού, λαϊκισμού και ξενοφοβίας. Κάθε χώρα μόνη της ή στις λεγόμενες συμμαχίες των προθύμων, θα αντιμετώπιζε μόνη της συγκεκριμένες προκλήσεις.

Στο τέλος, ο κόσμος θα αποτύγχανε να κινητοποιήσει το είδος της διακυβέρνησης που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια παγκόσμια ύφεση, που θα κρατήσει τουλάχιστον πέντε ή εφτά χρόνια πριν από μια νέα κανονικότητα, τη φύση της οποίας είναι αδύνατο να προβλέψουμε».

Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας αναγνωρίζει πως σήμερα είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν κινούμαστε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και τονίζει την ανάγκη «να εργαστούμε για το καλύτερο και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο».

Κορονοϊός: Συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας στη Σερβία

Κορονοϊός: Αύξηση των θανάτων από τον κορονοϊό καταγράφεται σήμερα (3/7) στην Σερβία.

Κορονοϊός: Σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν, 11 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανεβάζοντας στους 298 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στη Σερβία.

Αλλα 309 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν από εχθές και έτσι έφτασαν τους 15.504 οι προσβληθέντες από τον Covid-19.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 85 ασθενείς και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται κρίσιμη. Μέχρι σήμερα στην Σερβία εξετάστηκαν 426.981 δείγματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε από σήμερα το πρωί και το Βελιγράδι το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη εστία της επιδημίας. Με απόφαση της κυβέρνησης απαγορεύεται ο συγχρωτισμός πέραν των 100 ατόμων στους κλειστούς χώρους και οι συναθροίσεις άνω των 500 ατόμων στους εξωτερικούς χώρους.

Οι καφετερίες, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα κλείνουν στις έντεκα το βράδυ ενώ θα επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους δεν φοράνε μάσκα στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

Ο πρόεδρος στη Σερβία, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του, εχθές βράδυ, στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), προειδοποίησε ότι αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα επιβληθεί ολοκληρωτικός αποκλεισμός της πρωτεύουσας και γενική απαγόρευση κυκλοφορίας για διάστημα δύο εβδομάδων.

Στη Σερβία άλλες τέσσερις πόλεις βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα υγείας της χώρας δοκιμάζεται σοβαρά με δεδομένο ότι εκδηλώνονται πολλά βαριά περιστατικά.

Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ είναι τετραπλάσιος απ’ ότι ήταν πριν μια βδομάδα.

Και το ανησυχητικό είναι ότι και νέοι άνθρωποι παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα.

Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Βελιγράδι

Κορονοϊός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα στο Βελιγράδι εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Ζόραν Ραντόιτσιτς, από σήμερα θα αρχίσουν να ισχύουν μέτρα περιορισμού που προσβλέπουν στην αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Έτσι, απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσοτέρων των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους ενώ το όριο αυτό για τους ανοιχτούς χώρους είναι 500 άτομα. Επίσης, περιορίζεται, μέχρι τις 23:00 το βράδυ, το ωράριο λειτουργίας των καφετεριών, των κέντρων διασκέδασης και των νυχτερινών κλαμπ. Από σήμερα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιο αυστηρά, με την επιβολή προστίμων, και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους ενώ στα μέσα μεταφοράς θα περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών.

Τα μέτρα αυτά ανήγγειλε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS). Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το 82% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από το Βελιγράδι και υπογράμμισε ότι ο ίδιος υποστηρίζει τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της πρωτεύουσας. «Αν μπορούσα να αποφασίσω μόνος μου, θα έκλεινα το Βελιγράδι και θα επέβαλα γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς στην RTS προειδοποιώντας ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται, εάν συνεχίσει να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση.

Εκτός από το Βελιγράδι, άλλες τέσσερεις πόλεις στη Σερβία βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πόλεις αυτές είναι το Κραγκούγεβατς, το Βράνιε, το Νόβι Πάζαρ και η πόλη Τούτιν.

Στην Σερβία το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 359 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν έξι ασθενείς. Από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν καταγραφεί 287 θάνατοι από τον κορονοϊό ενώ νόσησαν 15.195 άτομα. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 418.879 δείγματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *